Política 04/06/2017

Parlon demana revisar l'acord de relacions entre PSC i PSOE per evitar "tuteles"

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet es posa "a disposició" de Sánchez per entrar a l'executiva d'un PSOE que "giri a l'esquerra" i reconegui la "pluralitat" nacional

Ara
4 min
Miquel Iceta i Núria Parlon, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, proposa revisar l'acord de relacions que van pactar la gestora del PSOE i els socialistes catalans per "millorar i llimar" algunes qüestions i que els dos partits "conflueixin sense tuteles". En declaracions a l'agència Efe, Parlon ho ha plantejat després que PSOE i PSC arribessin a un acord que posava pau a la crisi interna que es va generar arran de la decisió dels socialistes catalans de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy, desobeint el mandat del comitè federal d'abstenir-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou acord establia una supervisió dels pactes de governabilitat, coalicions o aliances electorals que fes el PSC a Catalunya i fixava que el PSOE seria qui definiria la posició de tot el partit sobre qüestions de "naturalesa constitucional". En aquest sentit, la també responsable de política municipal del PSC considera que aquell acord va ser "de context" i que va permetre al PSC votar a les primàries del PSOE, però que ara "cal poder millorar-lo" amb la nova etapa que s'obre després de la victòria de Pedro Sánchez com a nou secretari general.

De totes maneres, Parlon deixa clar que en cap cas s'ha de "desautoritzar" aquell acord ni tampoc la decisió d'Iceta de segellar-lo, perquè considera que es va fer per "responsabilitat i estratègia política" i que va estar "ben negociat" en aquell escenari concret. Ara, però, creu que dins la nova estructura que sortirà del PSOE, s'ha de "veure si aquest acord ens serveix, si l'hem de millorar o mantenir, o si hem d'aprofundir en alguns aspectes o aclarir algunes qüestions". Una feina que haurà de "liderar" Iceta.

Entre alguns aspectes que cal revisar hi ha, per exemple, el dels posicionaments del PSC en relació amb qüestions constitucionals que, segons Parlon, "requereixen més autonomia del PSC" que la que estableix l'acord. "Som un partit federat amb el PSOE i hem de tenir llibertat, maduresa i autonomia per poder prendre les nostres decisions en el marc dels nostres congressos i tenir confiança que aquestes posicions sempre conflueixin. Però en certa manera en aquest acord es deixa veure una tutela en relació amb l'acció política del PSC", ha criticat.

"L'acord deixa veure una certa desconfiança que és clarament injustificada", ha lamentat. I ho ha justificat explicant que "el PSC no ha diferit mai dels plantejaments constitucionals del PSOE". "I en aliances que es puguin treballar a Catalunya seran molt semblants a les que treballa el PSOE en altres nivells. No és necessari posar això per escrit", ha sentenciat Parlon.

Predisposició a entrar a l'executiva de Sánchez

Núria Parlon és una de les veus importants del PSC i, si ho vol Pedro Sánchez, també podria ser-ho del PSOE. Ahir el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ja va recomanar al nou secretari general que comptés amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que en una entrevista a l'agència Efe ha mostrat la seva predisposició a entrar en l'executiva de Pedro Sánchez.

"En tot allò que sigui compatible amb les meves tasques al capdavant de l'alcaldia, estaré encantada de poder aportar el que sé fer", ha explicat Parlon, que ha subratllat que "sempre" ha estat "a disposició" de Sánchez. De fet, ha recordat que ja va formar part del comitè d'experts de la seva campanya a les eleccions generals i no ha amagat que apostava per ell a les primàries.

La responsable de política municipal del PSC ha opinat que la nova executiva del PSOE ha de reflectir la "pluralitat" i els "equilibris" que hi ha dins el partit i ha volgut fugir de "personalismes". Tot i això, ha insistit que si se la requereix, hi serà.

La plurinacionalitat

Parlon també ha parlat d'un dels temes més polèmics que han planat sobre el PSOE les últimes setmanes: el conflicte català. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha subratllat la necessitat de reconèixer la "pluralitat i singularitats" que hi ha arreu de l'Estat com la millor manera de preservar la "sobirania única i cohesionadora". Parlon també ha demanat "valentia política" al seu partit per afrontar aquesta qüestió i ha situat el PSOE "en bona posició per donar resposta a un conflicte que ja dura massa".

Distància amb Podem i els comuns

Parlon ha assegurat que la victòria de Sánchez per davant de Susana Díaz a les primàries suposa un "revulsiu" per al PSOE que li ha de permetre "recuperar la il·lusió de les bases" i fer un discurs que "giri a l'esquerra" i "diferenciat del PP". En aquesta qüestió ha volgut posar distància també amb apostes que "podemitzin" i "radicalitzin" el PSOE. "No hem de ser Podem", ha reiterat, a qui ha acusat de "posar sempre el rellotge, el tic-tac i terminis". "Situen el socialisme en decisions impossibles simplement per la voluntat d'ocupar el nostre espai", ha reblat.

Per la seva banda, la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha reivindicat el PSC com el referent sòlid de "l'esquerra no independentista", davant "l'embolic" que, assegura, tenen els comuns. En una entrevista a Europa Press, Granados ha contraposat el projecte socialista al de l'espai que genera Xavier Domènech, perquè considera que s'ha de ser nítid en la defensa de "la legalitat i els drets democràtics" i ha criticat que els comuns llancin "missatges de confusió a la ciutadania". En aquest sentit, ha emplaçat "Domènech i Colau a fer una reflexió serena i entendre que això no va de sobiranisme o unionisme, sinó de si el fi justifica els mitjans".

De totes maneres, la portaveu socialista ha posat en relleu el fet que comparteixin amb els comuns "molts projectes" que estan relacionats, sobretot, amb un "model social progressista". Per aquesta raó, considera que els dos espais polítics podrien coincidir en el disseny d'un nou "encaix" per a Catalunya i defensar una "Espanya federal, plural i que millori el finançament de Catalunya i reconegui les seves singularitats". Tot i això, adverteix que la defensa d'aquests valors socials no pot ser "un argument per saltar-se la llei" ni tampoc per llançar missatges a la ciutadania que avalin el referèndum unilateral com a acte de protesta i mobilització. Precisament, Granados creu que s'hauria d'apostar per un govern d'esquerres a l'estat espanyol per crear un "tercer espai que reclama una Catalunya diferent i amb garanties". I en aquest espai és on socialistes i comuns es podrien trobar, ha assegurat.

stats