Política 22/01/2015

D'aclamat a qüestionat: el lideratge de Pedro Sánchez es desgasta

La figura de Susana Díaz irromp en el tauler socialista amb la candidatura a la Moncloa com a teló de fons

Oriol March
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

Barcelona"Aquesta serà la cadira on m'asseuré la propera legislatura". Pedro Sánchez va fer aquesta observació a Jesús Calleja, aventurer amb programa propi a la cadena Cuatro, durant una visita al Congrés dels Diputats. El secretari general del PSOE, en cada intervenció pública, defensa que els socialistes recuperaran la Moncloa després de quatre anys de majoria absoluta del PP. Aquest convenciment, però, topa amb la irrupció de Podem –que aprofita sempre que pot per criticar la "indefinició" de Sánchez– i amb la capacitat de resistència de Mariano Rajoy, que basa tota estratègia electoral en la màxima "o jo, o el caos". És en aquest context que el lideratge del dirigent del PSOE, escollit per aclamació al congrés que el partit va celebrar al juliol després de la renúncia d'Alfredo Pérez Rubalcaba pels mals resultats a les eleccions europees, comença a veure's desgastat. Per factors externs, però també de dins de les seves files.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És aquí on apareix el nom de Susana Díaz, presidenta de la Junta d'Andalusia. Díaz és observada per tots aquells que no combreguen amb la manera de fer de Sánchez –especialment un sector veterà dels socialistes espanyols– com una candidata que pot presentar batalla a Mariano Rajoy –i a Podem– de cara a les eleccions espanyoles. La presidenta andalusa, que aquesta setmana va fer públic que està embarassada de tres mesos, es planteja avançar els comicis autonòmics el mes de març, probablement el dia 22, davant de la mala relació que té amb els seus socis d'Izquierda Unida (IU). La formació que liderarà Alberto Garzón –a falta de confirmació oficial a través del vot dels militants– a les espanyoles d'enguany tenia intenció de fer un referèndum sobre el pacte de govern amb el PSOE andalús i això ha encès els ànims. Precisament Garzón és un dels qui ha posat més llenya al foc en la relació entre IU i els socialistes en assenyalar l'actitud "indecent" de Díaz a l'hora de prohibir a Diego Valderas, vicepresident de la Junta d'Andalusia i dirigent d'IU, visitar un campament saharaui per no entorpir les relacions comercials amb el Marroc.

"No té sentit que 4.000 militants decideixin sobre 9 milions d'andalusos", defensava aquest dilluns l'exministra Carme Chacón –propera a Díaz– en una entrevista a 'Los Desayunos de TVE'. Chacón és una de les veus socialistes que aquesta setmana han elogiat el paper de la presidenta andalusa com a governant al mateix temps que marcaven certes distàncies amb Sánchez. "Sempre defensaré les primàries", ha insistit Chacón, en referència a les eleccions internes que celebrarà el PSOE per triar candidat a la Moncloa. El secretari general té intenció de presentar-s'hi i de "guanyar-les", segons va explicar aquesta setmana quan van començar a créixer el rum-rum intern d'una hipotètica candidatura de Díaz. La presidenta andalusa se sotmetrà a les urnes per primera vegada al març –en cas que avanci eleccions l'escenari més probable després de la convocatòria d'un ple extraordinari per dilluns vinent– i, de sortir-ne reforçada, es podria plantejar fer el salt.

Reunió incòmoda

Un nou focus de tensió va sorgir a l'entorn de Sánchez quan la periodista Esther R. Palomera, al seu blog al 'Huffington Post', va revelar una reunió entre l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, José Bono, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. Aquests dos últims, fundadors de Podem. Zapatero no va informar el secretari general del PSOE de la trobada –sí que li va fer conèixer "dies després", segons va explicar a la Cadena SER– i això va causar malestar en l'entorn de Sánchez. En una visita a Viladecans aquest diumenge, el dirigent socialista va acusar Iglesias de "fabricar mentides" per haver anat matisant el programa electoral a mesura que anava pujant a les enquestes.

Les eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig seran una prova de foc per al lideratge de Sánchez, i també ho ser¡a l'escenari de pactes posterior que s'obrirà amb la irrupció de Podem. Creu el secretari general del PSOE que el seu lideratge està qüestionat? "Em sento més legitimat que quan vaig assumir el càrrec", ha apuntat aquest dijous en una entrevista a RAC1. Els propers mesos s'encarregaran de confirmar-ho. O de desmentir-ho.

stats