Política 20/02/2015

La cúpula de Podem fa pinya amb Monedero i denuncia una "caça de bruixes"

Porta a la Fiscalia i a l'Agència de Protecció de Dades les "filtracions" de Montoro. El número 3 de Pablo Iglesias anuncia amb la boca petita que vol deixar la primera línia de la política

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Monedero, envoltat de fotògrafs, en la roda de premsa multitudinària que ha fet el número 3 de Podem / EFE

MadridPodem va decidir fer pinya fa setmanes a l'entorn del seu número tres, Juan Carlos Monedero, i aquest divendres ha culminat la seva defensa en una multitudinària roda de premsa a Madrid en què el secretari del procés constituent i de programa de la formació liderada per Pablo Iglesias ha donat explicacions pel cas i ha presentat tant la factura cobrada pel banc de l'Aliança Bolivariana pels Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA) com també els extractes del banc en què va ingressar 425.000 euros el 22 de novembre del 2013 a la societat unipersonal Caja de Resistencia Motiva2.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Iglesias com Íñigo Errejón, així com també bona part del consell ciutadà de Podem (l'òrgan que integra la cúpula del partit i els representants de cada comunitat autònoma), li han fet costat des de la primera i segona fila de la Fundació Diario Madrid en un acte que ha començat amb una hora de retard i en què els ànims s'han començat a escalfar entre queixes de fotògrafs i d'un espontani que ja va irrompre a crits en contra del govern chavista durant la intervenció d'Iglesias en un esmorzar informatiu a l'Hotel Ritz de Madrid.

En la documentació, Podem té la intenció de rebatre tant les informacions publicades per 'El Mundo' sobre les irregularitats de Monedero amb Hisenda com les d''El País' sobre el seu currículum. A més, el número tres de Podem ha anunciat que aquest matí de divendres han presentat dues denúncies, tant al ministeri fiscal com al director de l'agència de protecció de dades, per les "filtracions" del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Considera que "s'ha pogut violar el dret a la intimitat i comès un possible delicte de revelació de secrets" i que el màxim responsable d'aquest possible delicte és Montoro. En aquest sentit, ha denunciat una "caça de bruixes" i un "assetjament desproporcionat".

Aires de retirada

Però malgrat voler mostrar una imatge d'unitat des de la cúpula del partit, Monedero ha anunciat amb la boca petita que té la intenció de deixar la primera línia de la política. "No podem estar tots els dies als mitjans de comunicació, això no pot ser perquè és una energia que deixes de fer servir per estar amb els ciutadans", ha argumentat el també professor de la Universitat Complutense, que ven com una "decisió personal" començar a viatjar més per l'Estat i estar menys exposat des de Podem. En aquest sentit, Monedero ha recordat que ell no té cap càrrec públic i que no té la intenció, per ara, de presentar-se en cap llista. "Ningú m'ha demanat de dimitir perquè per dimitir hi hauria d'haver un cas Monedero i amb la informació presentada aquest matí s'ha demostrat que no n'hi ha cap", ha defensat.

Documentació insuficient

En el dossier amb documents que ha repartit l'equip de premsa no hi figura ni el contracte amb el Banco del Alba ni tampoc l'informe que va fer per a aquesta organització. Un dels punts que trontollen és que l'empresa unipersonal de Monedero es va crear a finals del 2013, temps després que ja hagués començat a treballar en l'informe per a l'ALBA, una aliança integrada per Veneçuela, Bolívia, Equador, Cuba i Nicaragua, majoritàriament. Per tant, el contracte figurava al seu nom i no a nom de l'empresa? Monedero no ho ha aclarit. Això sí, ha assenyalat de forma taxativa que "ni un euro de Caja de Resistencia Motiva2 s'ha destinat a Podem". En aquest sentit, ha fet una defensa aferrissada de la seva faceta filantròpica per haver volgut destinar els diners a "professionalitzar" el programa 'online' de 'La Tuerka', que des de finals dels 2013 s'emet per Publico.tv.

stats