Protestes contra els pactes de Sánchez

La policia carrega amb pilotes de goma i gasos lacrimògens a la manifestació ultra contra l'amnistia

Sánchez titlla les protestes d'"atac a la democràcia" i assegura que no "acovardiran" el PSOE: "Seguirem endavant"

3 min

Madrid / BarcelonaLa pressió de la ultradreta als carrers contra els pactes del PSOE amb els independentistes va en augment. A la manifestació d’aquest dilluns davant la seu dels socialistes a Madrid, al carrer Ferraz, hi ha hagut càrregues policials, pilotes de goma, gasos lacrimògens i tres detinguts, després d’un cap de setmana ja amb mobilitzacions sense convocatòria oficial i on s’han vist tòtems de la dreta com l’exministra del PP Esperanza Aguirre. Aquest dilluns al vespre a Ferraz s'hi han aplegat unes 3.800 persones, segons xifres de la Delegació del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mateixa concentració s’ha repetit, tot i que amb un èxit de convocatòria diferent, a les seus dels socialistes a tot Espanya, inclosa la del PSC a Catalunya. Vox hi ha enviat els seus màxims dirigents: mentre el seu líder, Santiago Abascal, ha assistit a la protesta a Madrid, el secretari general, Ignacio Garriga, ha estat a Barcelona, a la seu del PSC del carrer Pallars. S'han mostrat còmodes entre els simpatitzats de la protesta, convocats per Revuelta, entitat juvenil afí a Vox, i amb el suport de S’ha Acabat, molt propera a Cs durant l'època més àlgida del Procés.

Després de les concentracions, Pedro Sánchez va fer una piulada a X on va acusar els manifestants de “reaccionaris” i “d’atacar la democràcia” i va assegurar que no "acovardiran" el PSOE: “Seguirem endavant”. En canvi, Vox ha culpat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, de les càrregues policials.

Els missatges dels manifestants han estat els mateixos a Madrid i a Barcelona: "És un delinqüent, no és un president", "Que et voti Txapote" o "Puigdemont a la presó" s’han sentit a les dues mobilitzacions. A la de Madrid, però, la tensió ha escalat quan els manifestants han tractat de trencar el cordó policial, fet que ha provocat que els policies carreguessin contra els assistents. "Madrid serà la tomba del sanchisme", han clamat, davant els agents, als quals retreien no estar "defensant la nació". Al costat d'una tanca, es veia una bandera franquista.

Fa temps que Vox, però també el PP, atia el carrer contra Sánchez i els seus pactes. Les protestes s’han intensificat a l'espera que els socialistes segellin l'últim pacte, amb Junts, que els ha de permetre continuar a la Moncloa. I no és menor amb qui l’hauran de firmar: l'artífex final de l'acord, si arriba, serà Carles Puigdemont, en el punt de mira de totes les manifestacions antiindependentistes des del 2017. A les càrregues i les bales de goma de la manifestació de Madrid s’hi ha afegit, a última hora, l’ús de gasos lacrimògens per dispersar els assistents. Les urgències mèdiques han hagut d’oferir atenció a afectats.

A Barcelona: "Passarem"

A Barcelona, la manifestació ha transcorregut sense incidents, tot i la forta presència policial davant la seu del PSC. Els manifestants s’hi han posat d’hora: abans de les 20.00, hora de la convocatòria, l’organització ja feia sonar el tambor per esperonar els assistents. L’assistència ha anat creixent fins als 350 concentrats, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Una tanca i quatre furgons policials els impedien acostar-se a la seu, cosa que no ha agradat als concentrats: "Illa, Illa, Illa, les tanques a Melilla!", cridaven.

Manifestants contra l'amnistia davant la seu del PSC

Al repertori habitual de càntics de les concentracions espanyolistes ("Puigdemont a la presó", "Llibertat" o "Espanya és una i no 51") se n'hi sumen ara contra el PSOE: "Sánchez a la presó, per roig i per maçó" i "Temps de rojos, fam i polls". De fet, a última hora, les proclames d'ultradreta s'han accentuat amb crits contra la immigració, la religió musulmana i demanant deportacions. Entre banderes d’Espanya, s’ha vist també algun braç alçat, fent la salutació feixista. "Passarem", han avisat els concentrats.

stats