Justícia
Política 28/03/2023

Els vocals progressistes del CGPJ descarten dimitir i el bloqueig continua

La proposta no ha prosperat perquè no hi havia garanties que servís per desbloquejar la renovació

2 min
El president del CGPJ, el vocal Rafael Mozo.

MadridEl sector progressista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha descartat dimitir en bloc com a mesura de pressió per desbloquejar la renovació de l’organisme de govern dels jutges, pendent des del desembre del 2018, després de la reunió que han mantingut aquest vespre. Finalment, la proposta d'Álvaro Cuesta i Concepción Sáez, que tenia com a objectiu deixar el CGPJ sense quòrum per prendre decisions i llavors forçar el pacte entre el PP i el PSOE per renovar tots els seus membres, no ha aconseguit cap suport entre la resta dels vuit vocals progressistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa no ha prosperat perquè no hi havia garanties que servís per desbloquejar la situació, ja que hi ha un òrgan de govern més reduït que no és el ple, la diputació permanent, on continuaria havent-hi quòrum, de manera que el CGPJ podria continuar treballant només amb els vocals del PP. Entre els que s'han oposat a la mesura de pressió hi ha l'actual president suplent, Rafael Mozo. A més, des del sector conservador s’havia advertit els progressistes que si dimitien en bloc estarien cometent un delicte d’abandonament del servei.

La situació, doncs, es queda igual que ara. El CGPJ manté una majoria conservadora que prové de l’època de Mariano Rajoy perquè el PP es nega des de fa quatre anys a acordar la nova composició amb el PSOE, cosa que li faria perdre la majoria. A més, es troba amb un president suplent, Rafael Mozo, després de la dimissió del titular, Carlos Lesmes, i amb les funcions retallades pel govern espanyol –que no li deixa fer nomenaments–, cosa que al seu torn repercuteix en la situació de col·lapse que viu la justícia.

El que sí que hi ha sobre la taula del president suplent és la carta de dimissió d’una vocal d’esquerres, Concepción Sáez, que considera que la situació és insostenible. Mozo encara no ha acceptat la dimissió, però és justament aquesta carta el que ha iniciat els moviments en el bloc progressista per intentar desbloquejar la situació, de moment sense èxit. Ara falta per veure si Cuesta també presenta la seva dimissió i deixa els progressistes encara en més minoria.

stats