PP i Vox competeixen (també a Brussel·les) per apropiar-se de les protestes de la pagesia

La dreta i l'extrema dreta espanyola es barallen pel vot rural quan falten pocs mesos per a les eleccions europees

3 min
L'eurodiputat de Vox Jorge Buixadé i el comissari d'Agricultura, Janusz Wojciechowski

Brussel·lesLes eleccions europees s'acosten i tots els partits volen treure rèdit electoral de l'onada de protestes de la pagesia que inunda Catalunya, Espanya i tota la Unió Europea. Fa temps que les formacions europees, especialment el Partit Popular Europeu (PPE), l'ultradretà Identitat i Democràcia (ID) i Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, en les sigles en anglès), han convertit les crítiques a l'agenda verda impulsada per Brussel·les i les reivindicacions del sector agrícola en el seu cavall de batalla electoral. I, aquest dimecres s'hi han sumat el PP i Vox, que han protagonitzat una competició a la capital comunitària per erigir-se en els més grans defensors de pagesos i ramaders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al nombre de reunions amb comissaris, el resultat és clarament favorable al PP: 3 a 1. El primer a anunciar que venia a Brussel·les a reunir-se amb el comissari d'Agricultura, l'ultradretà polonès Janusz Wojciechowski, va ser Vox. Ara bé, els populars no han volgut ser menys i, pocs dies abans de la cita del partit ultra amb l'executiu comunitari, van anunciar que es reunirien fins amb tres comissaris europeus: el mateix Wojciechowski, la vicepresidenta i titular de Democràcia i Demografia, Dubravka Šuica, i l'encarregat d'Acció pel Clima, Wopke Hoekstra.

Cal recordar que, en matèria d'influència a les institucions europees, el PP té molt més pes que els ultradretans. Tot i això, la desfilada de dirigents de Vox ha sigut bastant més nombrosa. Mentre que els conservadors només han mobilitzat els eurodiputats Dolors Montserrat i Juan Ignacio Zoido, a correcuita, per fer ombra a l'agenda de la ultradreta, els de Santiago Abascal han desplegat quatre consellers d'Agricultura i Ramaderia de les comunitats autònomes on governa, a part de l'eurodiputat Jorge Buxadé. A més, després de la trobada a la Comissió Europea, tots els ultradretans s'han desplaçat al Parlament Europeu per celebrar una trobada més àmplia amb diferents entitats afins i fer, per segona vegada en el mateix dia, declaracions als mitjans de comunicació.

El PP dispara contra Sánchez i Vox contra Brussel·les

Montserrat ha descartat que ara estiguin donant suport al sector agrícola per les eleccions o per les protestes, i ha insistit que el PP està al costat del sector primari "des de l'inici de la legislatura". Així, s'ha comparat amb l'esquerra, que "criminalitza" les reivindicacions de la pagesia, i ha remarcat que "sempre" han apostat per regulacions "més flexibles".

En la mateixa línia, Zoido ha aprofitat per carregar contra el govern de Pedro Sánchez i, en canvi, ha evitat fer cap retret sonat a la Comissió Europea, que està liderada per l'alemanya Ursula von der Leyen, que també és del PP Europeu. Ha titllat la gestió del ministre d'Agricultura i Pesca espanyol, Luis Planas, de "catastròfica", i ha criticat que la Moncloa no tiri endavant ajuts extres a la pagesia per ajudar-la a pal·liar els efectes de la inflació i la sequera.

Per l'altre costat, Buxadé ha centrat les seves crítiques en els "fanàtics climàtics" de Brussel·les i considera "totalment insuficients" els últims gestos de Von der Leyen amb les reivindicacions de la pagesia, com la promesa de la reducció de la burocràcia o l'exoneració parcial del guaret. Tampoc ha perdonat al comissari d'Agricultura, tot i que és del mateix grup europarlamentari que Vox (ECR) i ha sigut el principal ponent de la trobada d'ultradretans d'aquesta tarda al Parlament Europeu. "No podem fer una valoració positiva de la seva feina. Això és indiscutible", ha reblat Buxadé.

Una protesta de pagesos bloqueja unes hores el parlament de Múrcia

Una protesta de 200 pagesos ha bloquejat aquest dimecres durant unes hores el parlament de Múrcia. Alguns dels assistents han arribat a sacsejar el cotxe del president, Fernando López Miras, amb qui finalment els agricultors s'han reunit, segons informa Efe. La protesta s'ha dissolt sobre les 20.30. Els pagesos han marxat una vegada han arrancat el compromís d'una reunió el dilluns amb la consellera d'Agricultura, Sara Rubira, per traslladar-li les seves reivindicacions. Tanmateix, el portaveu dels pagesos, Javier Soto, ha avisat que mantindran les protestes. "Hem sortit contents de la reunió tot i la tensió. Sentim que la nostra feina va donant fruits", ha dit. Cap dels diputats ha sortit del parlament fins que la reunió no ha acabat.

stats