Eleccions generals
Política 20/07/2023

El preu de la investidura a Sánchez reobre les ferides entre ERC i Junts

Els republicans recorden a Jordi Turull que és fora de la presó gràcies a la "negociació"

4 min
Jordi Turull i Oriol Junqueras, en dues imatges de la campanya

BarcelonaNo fa ni un mes, ERC i Junts encara confiaven arribar a alguna mena d'acord per oferir als electors independentistes un intent de refer la unitat de cara a les eleccions espanyoles. Els republicans van arribar a plantejar als juntaires –i a la CUP– pactar quines havien de ser les condicions per a una eventual investidura a Pedro Sánchez. Un preu comú per donar els vots al PSOE. A tres dies per anar a votar, però, aquests dos partits no només no han arribat a cap acord, sinó que escenifiquen que les seves relacions segueixen trencades i que serà gairebé impossible teixir cap de mena de front comú a Madrid. Fins i tot s'han reobert velles ferides del 2017 que semblaven tancades, com la dicotomia entre exili i presó o els posteriors indults.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest darrer episodi d'enfrontament comença dimarts a la nit al debat de TV3. Junts hi va amb un desafiament cap a ERC: Míriam Nogueras planteja a Gabriel Rufián un pacte per dir que només investiran Pedro Sánchez si transfereix a Catalunya les competències per fer un referèndum. Rufián no ho pot acceptar perquè seria tant com fer saltar pels aires tot el plantejament pragmàtic i gradualista d'ERC, i se'n surt com pot. L'endemà, però, Esquerra decideix per primer cop en campanya fer transparents les condicions que posa sobre la taula a canvi d'investir Sánchez: la fi del dèficit fiscal, el traspàs de Rodalies i reactivar la taula de diàleg. Junts no només no ho accepta, sinó que el seu secretari general, Jordi Turull, despatxa l'assumpte així: "No he anat a la presó pel finançament i pel traspàs de Rodalies". L'al·lusió a la presó encén els ànims a Esquerra.

Per què molesta a ERC aquest comentari? La ferida és vella. Els republicans consideren que van ser els únics que es van arremangar per aconseguir els indults dels nou presos polítics, entre ells Turull, i els molesta que Junts no només no els hi reconegui, sinó que ataqui l'estratègia negociadora d'ERC. Això ha fet que aquest dijous el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, retragués a Turull les seves paraules sobre la presó i Rodalies: "Si ha estat només tres anys i mig a la presó, que són molts, és gràcies a la negociació política". No ha sigut l'únic. El president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han fet el mateix. Rovira fins i tot li ha recordat que ella aposta per la negociació malgrat que la seva situació d'exiliada encara no ha canviat.

La casualitat ha fet que aquest dijous Esquerra portés la seva campanya a la presó de Puig de les Basses, amb protagonisme per a Dolors Bassa, ex-presa política en aquell centre. Des d'allà ha reivindicat també l'estratègia negociadora del seu partit i li ha recordat a Turull a qui ha d'agrair estar fent mítings en aquesta campanya: "Turull, com la resta, saben que ningú més podrà entrar a presó pel tema de la sedició. Això és importantíssim i s'ha aconseguit amb la negociació". ERC es va prometre no entrar en el cos a cos amb Junts en aquesta campanya, però s'ha acabat permetent alguna excepció, sobretot quan les qüestions són de pell. I els indults són una d'aquestes qüestions. "No us deixeu arrossegar pels que viuen en la rancúnia, l'amargor i el retret", ha dit Junqueras des de Girona. No ha dit a qui es referia, però no feien falta gaires més explicacions.

"Salvar Sánchez" en lloc de Catalunya

Des de Junts ho veuen ben diferent i aquest dijous Míriam Nogueras afirma de forma taxativa a l'ARA que ella no hauria "venut" els seus vots per "millorar la situació de nou persones". "No ens han votat pels indults, ens han votat per fer la independència", diu en l'entrevista. I és que els juntaires, malgrat haver-se beneficiat col·lateralment de les mesures fruit del pacte PSOE-ERC, recelen que els republicans ho hagin fet "sols" i hagin prioritzat aquest tipus de mesures en lloc de l'autodeterminació. En aquest sentit, durant la campanya han deixat clar que si la investidura de Pedro Sánchez depèn d'ells no posaran sobre la taula la "situació personal" de l'expresident Carles Puigdemont, sinó la possibilitat de fer un referèndum.

Els retrets han continuat aquest dijous en el míting que ha fet Junts des de Tarragona. Davant del preu polític que Esquerra posa per donar suport al PSOE, Míriam Nogueras s'ha dirigit directament al president de la Generalitat, Pere Aragonès: "No es pot proposar el mateix que fa vint anys, després de l'1-O, la presó i l'exili". També Puigdemont, a través d'un vídeo, ha acusat els republicans d'"oblidar-se" de defensar els interessos de Catalunya. "Pensant que salven Pedro Sánchez s'acabaran oblidant de salvar Catalunya", ha sentenciat, davant la voluntat d'ERC de seguir participant en la governabilitat de Madrid si suma prou amb els socialistes.

Albert Botran i Mireia Vehí aquest dijous a l'agència Efe.

I què passa al front anticapitalista? En aquesta campanya ha quedat clar que la CUP tampoc contribuirà a acostar les posicions per a aquest front comú independentista. Els cupaires també rebutgen les tres condicions d'Esquerra per investir Pedro Sánchez, fins al punt que el candidat Albert Botran considera que "fa retrocedir el país als temps de CiU". A tres dies les eleccions, les posicions dels tres partits independentistes només auguren una possibilitat després del 23-J: cadascú farà el seu camí.

Més informació del 23-J

stats