Camí cap al 23-J

Míriam Nogueras: "No ens van votar pels indults, ens van votar per la independència"

Cap de llista de JxCat

5 min

BarcelonaMíriam Nogueras (Dosrius, 1980) atén l'ARA en la recta final de la campanya electoral. La cap de llista de Junts censura l'estratègia d'ERC a Madrid i demana suport per negociar el referèndum.

Un dels seus eslògans principals és “Ja n’hi ha prou”. De què, n’hi ha prou?

— Ja n’hi ha prou d’aquesta Espanya. Ja n’hi ha prou de no pagar-nos, d'incomplir, de pegar-nos, de presó i d’exili. Des del catalanisme s’ha intentat de totes les maneres poder convergir o intentar conviure, i no és possible. L’Espanya que acabi quedant després del 23-J no sé quina serà, però el que sí que sé és que Catalunya n'ha de sortir molt forta, i això vol dir una Catalunya amb partits catalans, no liderada per partits amb seu a Madrid.

¿El PSC no és un partit català?

— No, el PSC és el PSOE. Malauradament, el PSC és un partit que va desaparèixer fa molts anys.

Vostè ha parlat de presó, exili, dèficit fiscal, deute… Com es canvia?

— Es canvia amb la independència del nostre país. Quan fem el balanç dels darrers anys és molt dolent. El 2021, per exemple, va ser l’any amb l'execució pressupostària més baixa de la història. De cada 100 euros que havien d’arribar a Catalunya en van arribar 35. En canvi, amb Madrid es compleix. De cada 100 euros que hi havien d’arribar en van arribar 184. I això és sistemàtic.

Quins instruments té vostè com a diputada al Congrés per poder canviar-ho?

— Al Congrés no farem la independència. La independència la farem aquí a Catalunya. Depenent dels resultats del 23-J hauran de passar coses políticament, socialment. Hem d’estar preparats per a tot.

Què ha de fer el sobiranisme si guanya el PP i governa amb Vox?

— Programàticament, el PSOE i el PP no són el mateix, i en la defensa de drets ens podem trobar amb gent del PSOE, però quan es tracta de defensar els drets dels catalans el PSOE dimiteix. L’any en què hi va haver una major execució pressupostària va ser el 2017, quan les institucions catalanes estaven fortes. La dreta espanyola va cedir. Després va arribar l’1-O i vam doblegar Espanya. I, en aquell moment, on era la senyora Batet? On era el senyor Illa? Es van posar al costat de les dretes espanyoles. Amb el govern espanyol ja hi dialoguem cada setmana a Madrid, aprovem iniciatives i aconseguim accessoris per al nostre país. Però el que cal és negociar.

¿El que cal és negociació o confrontació?

— És que la confrontació vol dir defensar el màxim el que creus. I això requereix una negociació: has de tenir molt clar què vols, fins on estàs disposat a cedir i tenir una palanca de confrontació. El 2017 la teníem. Ara alguns han volgut anar a dialogar, però sense tenir palanca, perquè estaven sols. Ha estat un fracàs.

¿Vostè vol recuperar l’estratègia del 2017?

— L’estratègia és clara i és la del 2017, que és la unitat.

Com expliquen que volen una estratègia unitària i alhora són incapaços de posar-se d’acord per governar junts o per anar junts al Congrés?

— Vam signar un acord de govern amb ERC que es va incomplir. En el moment que s’incompleix l’acord tu no pots ser en una cadira de servidor públic a qualsevol preu. A mi no m'han votat per anar a fer l’autonomista. Quin és el consens al nostre país? Un referèndum. Defensem-ho junts. Aquesta proposta la faig també a la gent d’ERC i a la gent de la CUP [no només a les cúpules], no demano que deixin de ser del partit que són, però sí que ens donin una oportunitat, perquè no fallarem.

¿Per a Catalunya és el mateix un govern del PP i Vox que del PSOE?

— El govern del PP i el del PSOE programàticament no són iguals. Però és veritat que per a Catalunya cap llei espanyola, la faci un o l’altre, és bona. I només cal mirar totes les lleis, com la llei d’habitatge –que tomba les competències que teníem a Catalunya– o la LOMLOE –que se’ns va vendre que blindava la llengua i s’està carregant el sistema educatiu de Catalunya.

¿Vostès haurien negociat els indults?

— No creiem que ens hàgim de vendre els vots o acotar la negociació al fet que nou persones millorin la seva situació. Que estem contents de tenir-los? Només faltaria. Però la gent no ens ha votat pels indults, la gent ens ha votat perquè fem la independència.

Si depèn de vostès la investidura del president Sánchez, quina és la condició?

— Hem d’elevar el discurs, anar a negociar amb el govern de Madrid no és anar amb la llisteta de greuges, que és el que s’ha fet fins avui. Hem de seure a una taula de negociació de nació a nació.

¿Les seves condicions no són Renfe i el finançament autonòmic, sinó un referèndum?

— Correcte. No hem fet l’1 d’Octubre, ni hem tingut presos i exiliats, per Rodalies.

¿I com s’obliga a un govern que no vol acceptar un referèndum?

— Ens hauran d’explicar que prefereixen que governi un altre a deixar que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur. Veurem el resultat del 23-J, potser canvien les coses. El nostre objectiu és ser determinants perquè les coses canviïn a Madrid, però sobretot a Catalunya.

¿Canviar Catalunya en quin sentit?

— Sobretot en l’actitud. Avui tenim una política catalana que va ajupida i acomplexada a Madrid. Si haguéssim fet una política desacomplexada junts no seríem on som. Amb un balanç de legislatura de zero.

En unes catalanes podrien portar el senyor Rull com a candidat. Seria així gràcies als indults i a la reforma del Codi Penal. Com ho valora?

— Si la meva tieta tingués bigoti seria el meu oncle. Les eleccions catalanes es convocaran si el president de Catalunya vol convocar-les.

El president Puigdemont va dir a l’ARA que no s’investiria el president Sánchez. ¿Podria investir un altre candidat del PSOE que no fos Sánchez?

— ¿Posaria el PSOE un altre candidat? Això els hi hauria de preguntar a ells. A mi m’agradaria saber si estarien disposats a posar un altre candidat.

Per tant, vostès els hi demanaran que posin un altre candidat.

— El que està clar és que Sánchez ha mentit a tothom. Per tant, a nosaltres els socialistes ens hauran d'explicar molt bé perquè els vots dels catalans han d’investir a un senyor que no ha fet res del que ha promès, que ha incomplert absolutament amb Catalunya i que ha humiliat Catalunya.

¿Si s’obrís el debat sobre el sistema de finançament vostès hi participarien?

— És una pantalla passada, està superadíssima.

¿Entrarien en el govern de Catalunya si el president els hi proposés després del dia 23?

— Després del 23 veurem què passa. Dubto que es faci això. És una pantalla passada.

L'entrevista dels nens

Míriam Nogueras respon les preguntes dels alumnes de 3r de primària

Més informació del 23-J

stats