Política 20/01/2016

El Parlament aprova retornar la paga extra dels funcionaris del 2012 de forma gradual durant els propers dos anys

Un acord a última hora entre Junts pel Sí i la CUP evita que les dues formacions votin diferent en la primera qüestió espinosa d'aquesta legislatura

Ara
3 min
Gabriel i Turull ahir durant la reunió de la Mesa del Parlament que va reservar els dies de l’eventual ple d’investidura.

BarcelonaPrimer ple al Parlament després de la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i primera prova per a l'estabilitat de l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. El ple ha servit, també, perquè Puigdemont presenti el seu Govern. El secretari d'Economia, Pere Aragonès, va anunciar dimarts que la candidatura unitària negociarà fins a l'últim moment amb l'esquerra anticapitalista per no perdre la primera votació de la legislatura en una proposta de resolució de l'oposició per recuperar la paga extra als funcionaris del 2012. Poc abans que s'hagi votat, tots els grups de la cambra han arribat a una entesa que permetrà que les dues formacions independentistes no votin per separat en el primer assumpte delicat de la legislatura. L'acord estipula que la quantitat es retorni de forma gradual fins al primer trimestre del 2018. La mesura s'ha aprovat finalment amb 128 vots a favor i cap en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les esmenes transaccionades que s'han presentat a última hora també inclouen la reclamació de convocatòria urgent de la mesa de la funció pública per tal de presentar un calendari per recuperar "la totalitat dels dies de permís i de vacances per raó d'antiguitat en l'exercici 2016". En el text final també s'hi inclou presentar un calendari per les pagues eliminades del 2013 i el 2014, així com també "reestablir" els drets laborals i socials "suspesos" a través del reial decret del 2012 aprovat al Congrés en el marc de l'estabilitat pressupostària.

Sergi Sabrià, diputat de Junts pel Sí, ha apuntat que el calendari pactat és assumible, i ha apuntat que el Govern ha de ser "honest" per complir allò pactat. "No podríem sortir d'aquí amb un calendari que l'executiu no pogués complir", ha determinat el també portaveu d'ERC. "L'acord permet mantenir els comptes en equilibri i començar a donar la volta a les polítiques d'austeritat dels últims anys", ha apuntat Sabrià, que ha volgut "agrair a tothom la seva bona voluntat". "És molt important començar la legislatura amb un acord unànime sobre un assumpte social", ha insistit.

El debat de la proposta ha arrencat amb la intervenció de Joan Garcia, diputat de Ciutadans, que ha assegurat que el seu partit vol fer de "conductor" de "grans acords" en aquells temes "prioritaris" per a la ciutadania. Alícia Romero, representant del PSC, ha retret als anteriors governs de la Generalitat haver promogut retallades envers el sou dels funcionaris "abans que l'Estat fes el mateix". "Lamentem que l'executiu hagi trigat tant i s'hagi esperat a tenir l'aigua al coll", ha apuntat Romero, que ha demanat "una altra actitud" per part del nou Govern de Carles Puigdemont. Marc Vidal, representant de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), s'ha mostrat molt escèptic amb l'actitud de Junts pel Sí i ha apuntat que "en el fons" acabarà fent les mateixes polítiques que l'anterior executiu.

Maria José García Cuevas, diputada del PP, ha carregat contra les "subvencions a les polítiques separatistes" com les "noves ambaixades" i la celebració del Tricentenari "mentre no es pot pagar els funcionaris". Benet Salellas, de la CUP, ha retret a PSC i a PP el fet d'haver aprovat, l'estiu del 2011, la reforma de l'article 135 de la Constitució que introdueix l'estabilitat pressupostària al text. El representant de l'esquerra alternativa també ha situat els sindicats com a "autèntics protagonistes" de l'acord, i ha apuntat que caldria establir un topall màxim i un topall mínim per al sou dels treballadors públics.

Augment de l'1% aprovat ahir

Aragonès va assegurar que la Generalitat no té capacitat per fer front de cop a aquest pagament, pel qual va apostar per calendaritzar el retorn d'aquests diners. Aquest dimecres, en declaracions a Catalunya Ràdio, el diputat de la CUP Benet Salellas ha remarcat que tothom està d'acord que aquesta paga extra s'ha de tornar i que l'única diferència recau en els terminis que s'utilitzen, amb la qual cosa ha considerat que la votació d'avui no ha d'afectar l'estabilitat parlamentària: "Seria ridícul, ens ha costat molt, l'acord".

De moment, el Govern ja va aprovar ahir en la seva primera reunió ordinària incrementar un 1% el sou del personal del sector públic de la Generalitat per al 2016. “Tenint en compte la situació de pròrroga pressupostària, l’executiu ha hagut d’aprovar un decret específic per actualitzar el marc normatiu vigent i fer viable l’aplicació de l’increment salarial contingut a la normativa bàsica estatal”, va justificar la consellera de la Presidència, Neus Munté, que va xifrar l’impacte econòmic de l’increment en 110,2 milions, que, mentre no s’aprovi el pressupost del 2016, assumirà cada departament a càrrec dels crèdits consignats per al 2015.

stats