Protagonista col·lateral

L'eurodiputada favorable al Procés que investiguen per treballar per Rússia

Una informació periodística acusa la letona Tatjana Zdanoka de passar informació als serveis de seguretat del Kremlin

2 min
La presidenta de la delegació de la comisió de peticions del Parlament Europeu, Tatjana Zdanoka.

Brussel·lesPrecisament la mateixa setmana que la justícia ha reactivat la trama russa del Procés, el Parlament Europeu ha obert una investigació a l'eurodiputada letona Tatjana Zdanoka (1950, Riga), que va donar suport a la independència de Catalunya, i ara el mitjà The Insider l'acusa, en plena invasió d'Ucraïna, de treballar pel règim de Vladímir Putin. Segons la investigació periodística, la representant del partit més important de la minoria russòfona de Letònia hauria mantingut informats de les seves activitats en favor del Kremlin els serveis de seguretat russos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la informació publicada va un pas més enllà i l'acusa d'espionatge, Zdanoka mai ha amagat les seves simpaties amb Moscou. De fet, va ser membre del Partit Comunista de Rússia des del 1971 fins al 1991, i després de la caiguda del Mur de Berlín va continuar la seva carrera política en la formació Front Popular, que s'oposava a la desintegració de l'URSS i a les liberalitzacions de la Perestroika.

Tampoc ha volgut condemnar mai la invasió russa d'Ucraïna i, per aquest motiu, la van expulsar del grup europarlamentari ALE, del qual formen part diferents partits regionalistes, nacionalistes i independentistes, com Esquerra o Bildu.

Abans d'aquest trencament, però, Zdanoka mantenia molt bona relació amb l'esquerra abertzale i amb l'esquerra independentista catalana. Fins i tot, va participar en el referèndum de l'1-O i va formar part del grup d'eurodiputats que van visitar a la presó d'Estremera Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Cs hi posa cullerada

Ciutadans no ha desaprofitat l'ocasió per vincular la investigació a Zdanoka amb la reobertura judicial de la trama russa del Procés. "La ingerència russa ha sigut clau en el separatisme català", va reaccionar l'eurodiputat Jordi Cañas. El seu company de partit, l'europarlamentari Adrián Vázquez, ja ha demanat que "es faci un debat al Parlament Europeu sobre la ingerència russa en política interna" de la Unió Europea.

De fet, el PP, Ciutadans i Vox ja han forçat diferents investigacions europarlamentàries sobre la relació de l'independentisme i l'entorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb el Kremlin, si bé no han provat res.

stats