Puigneró: "Mentre Catalunya no sigui independent, jo aniré a cada Onze de Setembre"

Puigdemont reivindica la Diada de fa cinc anys, abans del referèndum de l'1-O

2 min
Alsina, Puigdemont i Puigneró a l'acte d'avui de Brussel·les

Brussel·lesFalten pocs dies per a la Diada però el camí s'està fent llarg amb el degoteig de declaracions sobre la manifestació. Cap conseller d'ERC hi anirà, però sí que ho faran els de Junts, i aquest dimarts el vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, ho han reivindicat des de Brussel·les, acompanyats de l'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont. A la capital belga hi presentaven precisament els actes de la Diada a la delegació del Govern. "Mentre hi hagi exiliats, represaliats, espoli fiscal, recentralització i Catalunya no sigui independent, jo seré a cada Onze de Setembre", ha remarcat Puigneró en declaracions als mitjans.

Preguntat sobre el fet que els seus socis del Govern ja han dit que no hi participaran, ha evitat entrar a valorar-ho i fer cap mena de retret. També ha esquivat la polèmica Puigdemont, que ha reivindicat la Diada com un recordatori del que "són els catalans, d'on venen i de quina mena de gent" tenen "sempre al davant". "I un avís, ho continuarem recordant", ha advertit.

Puigdemont també ha relacionat la guerra d'Ucraïna amb els conflictes entre Catalunya i Espanya al llarg de la història i, concretament, amb la guerra de Successió i els Decrets de Nova Planta promulgats pel borbó Felip V. "Aquells eren els enemics i són els enemics, ho saben els ucraïnesos, que també [Rússia] vol destruir la nació ucraïnesa", ha comparat l'eurodiputat, que ha rememorat que ara fa cinc anys s'estava coent una Diada totalment diferent. "Vam decidir que volíem viure en llibertat", ha dit.

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, també ha intervingut en l'acte, que s'ha celebrat al cor del barri europeu de Brussel·les, i ha lloat Casimir de Dalmau, el comissari de l'exposició Catalunya amb Europa: 1982-2022 –que recull imatges històriques i en una mida important de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol– i ha remarcat que la repressió de l'estat espanyol contra Catalunya "és un afer intern, però un afer intern europeu".

stats