UE

El secretisme de Puigdemont i la soledat de Cerdán: contracrònica de les eternes negociacions a Brussel·les

Els negociadors esperaven tancar l'acord en poques hores i van viatjar amb maletes petites i sense gaires mudes

4 min
Antolín amb el xandall de l'Udinese i Cerdán

Brussel·lesDiumenge a la nit semblava que l'acord entre el PSOE i Junts estava gairebé tancat i que a tot estirar se segellaria dilluns. Amb aquestes previsions, la plana major de Junts i l'equip negociador socialista van viatjar fins a Brussel·les pensant-se que seria un puja-i-baixa. En cap cas, però, calculaven que a hores d'ara les negociacions continuarien encallades i que es quedarien atrapats entre el fred i la pluja de la capital comunitària, amb poques (o una) mudes i sense els estris elementals per passar gaires dies fora de casa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ja s'està convertint en rutina que el director de comunicació del PSOE, Ion Antolín, baixi cap a quarts de dotze del matí a la recepció de l'Hotel Sofitel per allargar la reserva una nit més. "A veure si encara tenen l'habitació lliure", diu mig de broma als periodistes que fan guàrdia a la sala d'estar. A més, Antolín ho sol fer vestit amb la mateixa dessuadora del club de futbol italià Udinese. També és veritat que, esclar, d'un hotel d'aquesta categoria –la nit val més de 200 euros– s'espera que tingui servei de tintoreria per als hostes. "Col·lecciono equipacions de futbol i de Fórmula 1, i me l'he endut perquè és còmoda", ha explicat a l'ARA.

El director de comunicació del PSOE a vegades també va acompanyat de l'enviat especial del PSOE a negociar amb Carles Puigdemont, el navarrès Santos Cerdán. Tot i que és a pocs metres del Parlament Europeu, no ha transcendit que s'hagi reunit amb l'expresident presencialment des del dilluns de la setmana passada i negocien telemàticament. Només surt de tant en tant a fer un tomb i esbargir-se una mica, i a dinar o sopar. "Anem a prendre alguna cosa, que porto tot el dia aquí tancat", deia Cerdán aquesta nit als periodistes que quedaven. Finalment, però, una manifestació contra la potencial llei d'amnistia a l'entrada de l'hotel just quan es disposava a sortir li ha espatllat els plans i ha hagut de tornar a entrar.

Quan Cerdán apareix per la sala d'estar de l'hotel, els periodistes es desperten de cop i volta del seu ensopiment i corren a gravar-lo i preguntar-li sobre les negociacions amb Junts. Davant de l'esvalotament que suposa l'aparició del socialista navarrès, els treballadors de l'hotel fins i tot han ofert al cap de comunicació del PSOE "desallotjar" la sala d'estar de premsa. Antolín ho ha denegat. "No us farem fora, amb el fred que fa", ha dit. A canvi, ha demanat que deixin de perseguir constantment amb càmeres Cerdán, que fa dies que està tancat al Sofitel, perquè pugui passejar més o menys tranquil per l'hotel sense ser gravat per a tots els telenotícies.

Per a sorpresa de la resta d'hostes i els treballadors de l'hotel, no genera la mateixa expectació tota la corrua de dirigents mundialment coneguts que han passat aquests dies per l'edifici. Tampoc l'ex primer ministre italià Mario Draghi ni la mateixa presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, que ha dedicat un amable "Bonjour" a la premsa, atònita de trobar-se una desena de periodistes fent guàrdia que, efectivament, esperaven Cerdán i no a ella.

En aquest mateix hotel, que es troba al bell mig de les institucions europees, és on s'allotgen i s'han allotjat dirigents com Pedro Sánchez o, entre molts altres, Angela Merkel. També és recordat per ser l'edifici on en el marc del Qatargate va ser detingut el pare de l'eurodiputada Eva Kaili amb una maleta plena de bitllets.

D'altra banda, és casualitat que aquest escenari coincideixi en gran part amb la trama del llibre que va publicar Antolín el 2019, titulat Noches de poder (Círculo Rojo). "La política és un joc maquiavèl·lic que a vegades corona i destrona els líders en el camp de batalla de les habitacions d'un hotel", diu el resum de la novel·la del cap de comunicació del PSOE. En la mateixa línia, assegura que "les llargues hores tancats" en un hotel "treuen el millor i el pitjor de tots els implicats, obcecats per aconseguir la candidatura del president del govern". A més, destaca que "tot i ser un relat de ficció", Antolín "va voler ser fidel a les seves pròpies experiències".

"Vaig a comprar-me un desodorant"

A l'altra banda, l'allargament de les negociacions també els ha enganxat a contrapeu. Els membres de l'executiva permanent de Junts que s'han quedat a Brussel·les, Laura Borràs, Jordi Turull i Míriam Nogueras, a més de Carles Puigdemont i Toni Comín, no han fet cap mena de comentari als periodistes que s'han desplaçat fins al Parlament Europeu, on els juntaires s'han reunit aquest dimecres. L'única frase que ha deixat anar Turull ha sigut per confirmar que les negociacions els estan fent suar de valent. "Vaig a comprar-me un desodorant", ha dit el secretari general de Junts, a qui també s'ha vist comprar pasta de dents en una botiga de dins de l'Eurocambra.

Alguns membres de l'equip dels juntaires també han fet broma pel fet que s'hagin vist obligats a anar de botigues i comprar mudes noves. "Ja ho veus com anem tots, com un tupí", ha contestat un davant dels riures dels periodistes. Poc abans d'aquest moment, per cert, ha aparegut l'eurodiputada Clara Ponsatí, que es manté totalment al marge de l'activitat de Junts i de les negociacions. Fins al punt que s'ha sorprès de tot el guirigall que hi havia al voltant del seu despatx, que és al costat del de Puigdemont i Comín. "Ui, quin merder!", ha exclamat l'exconsellera.

Havent dinat, els eurodiputats han assistit al ple de l'Eurocambra que començava a les 15 hores entre carreres de periodistes i flaixos, i la resta de juntaires s'han posat als seients reservats per als espectadors. Ara bé, l'atenció mediàtica no se l'ha endut Puigdemont, sinó que s'ha concentrat en Cate Blanchett, que ha comparegut a la cambra com a ambaixadora de les Nacions Unides. Feia temps que un ple del Parlament Europeu no despertava tant d'interès i fins i tot Borràs i Nogueras han aprofitat per gravar i fer fotos a l'actriu australiana com a bones fans.

stats