Política Procés 04/03/2022

La triple dreta recorre la negativa del Suprem a revisar els indults als presos polítics

El PP reivindica la seva legitimitat per impugnar la mesura de gràcia i acusa el tribunal de situar-lo en la "indefensió"

2 min
Els presos polítics a Lledoners

BarcelonaLa triple dreta no es dona per vençuda en la seva croada contra els indults als presos polítics. El PP, Vox i Cs han presentat al·legacions al Tribunal Suprem després que a finals de gener la sala tercera tombés tots els recursos presentats perquè es revisés la mesura de gràcia, segons informen fonts de l'alt tribunal. Els magistrats van negar la legitimitat dels diputats, partits i entitats recurrents per impugnar els indults, una interpretació que el PP considera "extemporània" i "rigorosa en excés", segons l'escrit avançat aquest divendres per El Mundo i al qual ha tingut accés Europa Press. "En aquest procés és pertinent aplicar una especial prudència a l'hora de valorar si la part recorrent té o no un dret o interès legítim", afirmen els populars, i avisen que la posició actual del Suprem els situa en la "indefensió" i vulnera el seu dret a la tutela judicial efectiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit, en el qual s'assenyalen els dos vots particulars que van oposar-se a la decisió del tribunal, apel·la a la jurisprudència del mateix Suprem i considera que "no és raonable acordar la inadmissibilitat com a qüestió prèvia sense que hagi tingut lloc el perceptiu debat processal i la part hagi pogut aportar una prova sobre l'existència de la seva legitimació i formular les seves conclusions". En aquest sentit, el PP recalca l'especial gravetat dels fets pels quals van ser condemnats els líders independentistes indultats i la "indubtable afectació directa" que van tenir per al partit, en referència a escarnis, amenaces i la vulneració dels drets dels seus diputats que considera que es va produir, per exemple, amb la tramitació de les lleis de desconnexió al Parlament.

Els nous recursos presentats hauran de ser analitzats per la mateixa sala tercera, però ara hi ha una petita escletxa perquè puguin prosperar: el canvi de composició dels jutges que integren la secció cinquena, la que porta el cas. Dels tres magistrats que van inadmetre els recursos, Ángeles Huet ha passat a formar part de la secció primera i ha estat substituïda per Inés María Huerta, considerada del sector conservador de la judicatura. La triple dreta, a més, encara comptaria amb una altra via sobre la taula: recórrer al Tribunal Constitucional per suposada vulneració dels seus drets fonamentals. El periple contra els indults encara no ha acabat.

stats