Independentisme

¿La Universitat Catalana d'Estiu és la celestina que necessita l'independentisme?

Turull fa una crida a "recomençar" el Procés des de la unitat estratègica dels partits

2 min

BarcelonaJunts i ERC viuen plegats al Palau de la Generalitat des de fa sis anys. Com en moltes relacions, van voler prioritzar les coses que tenien en comú –la independència– per damunt de moltes altres –la ideologia és la més evident– que els separaven. Amb el temps, les diferències han començat a monopolitzar l'ordre del dia però, potser per conveniència o per resiliència, han volgut donar-se una nova oportunitat després de cada nit electoral. Amb el moviment independentista desmobilitzat i la coalició en un moment delicat després de la suspensió de Laura Borràs, les dues formacions es trobaran a la 54a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que ha començat aquest dimecres a Prada. S'hi parlarà de cultura commemorant l'any Ferrater, de política amb una munió d'actes, però també es proposa una funció segurament més desconeguda: la de celestina. "La UCE és el predecessor de Tinder, d'aquí n'han sortit moltes parelles", exposava Joan Miralles, president de l'Obra Cultural Balear, durant la inauguració. L'independentisme, per fi, farà match?

Tot indica que de crides no en faltaran. La primera ha arribat aquest dimecres en boca del secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha demanat des de Prada "recomençar" el Procés, anar "a l'una" i deixar-se de "tirar-se els plats pel cap". "Podria tenir molts retrets cap a una formació política, però els he deixat a la tauleta de nit", ha afirmat Turull afegint al ball també la CUP, que no votar a favor de la seva investidura el 2018 hores abans que fos empresonat. "A Junts volem tornar a dir «Escolta, estàvem a tocar del cim i hi va haver una pedregada. Tornem a començar. Quan sortim d’excursió?»", ha conclòs. Turull, aficionat a les llargues caminades, vol que aquesta comenci per l'aniversari de l'1-O i, així, es "passi a l'acció".

A falta d'un full de ruta compartit i sense concretar què vol dir passar a l'acció, Turull ha dit que el "primer" que s'ha de fer és tornar a "il·lusionar la gent": "La gent ens demana una partitura". D'entrada, però, cada partit proposa estils musicals completament diferents: ERC vol un referèndum acordat, la CUP, si cal, unilateral, i Junts, tal com ha refermat aquest dimecres Turull, ja no vol un "referèndum o referèndum", sinó "independència o independència".

Sortir del Govern

Mentre Junts predica la unitat, el partit presidit per Laura Borràs té en l'horitzó més proper una consulta sobre si cal trencar el Govern. Aquest dimecres, Turull ha explicat que faran una "profunda reflexió" i que la faran amb el "cap i el cor", no amb "l'estómac". "Des de l'executiva farem una proposta i l'última paraula la tindran els afiliats, però ho volem fer reflexionant des del rigor", ha insistit. De moment, la suspensió de Borràs no ha suposat un gran sotrac en les relacions entre els dos socis. Això sí, Turull ha insistit que Borràs és per a Junts la presidenta del Parlament i que no proposaran cap nom alternatiu.

stats