Les propostes sectorials de l’aspirant

Aragonès promet una renda universal i la gratuïtat dels productes d’higiene femenina

3 min
Imatge del ple, que ahir es va tornar a celebrar a l’auditori del Parlament com a conseqüència de les restriccions pel covid-19.

BarcelonaDesprés de mig discurs dedicat a fer una declaració de principis sobre el que considera que ha de ser la legislatura, el candidat d’Esquerra, Pere Aragonès, va llançar les seves principals propostes sectorials per la reconstrucció econòmica i social i pal·liar les desigualtats.

Crisi econòmica

El candidat promet un pla de xoc de 700 milions d’euros

El primer capítol que va desgranar va ser la sortida de la crisi, a través d’un pla de xoc social que es va comprometre a impulsar en els primers cent dies de Govern. Va dir que aportarà uns 700 milions d’euros amb l’objectiu de fomentar l’ocupació de joves -va remarcar que l’atur en aquest segment arriba al 38%-, contractar persones més grans de 45 anys i persones de sectors de vulnerabilitat. Aquests mateixos recursos també han de servir, segons Aragonès, per reduir les llistes d’espera de dependència i per combatre la “pobresa extrema”.

Nou “contracte social”

Proposa crear una renda universal per a tots els ciutadans

Per pal·liar la desigualtat va fer esment a la renda bàsica universal que incorpora el preacord amb la CUP, i va assegurar que serà possible primer amb un pla pilot. El candidat d’Esquerra ho va definir com a “nou contracte social” perquè tots els ciutadans tinguin uns ingressos mínims, malgrat que no va explicar com es finançaria aquesta renda de ciutadania. En relació amb això, també va garantir l’accés a l’habitatge “prohibint per llei” els desnonaments i augmentant en 1.000 milions d’euros el pressupost en polítiques d’habitatge. Per a la dinamització econòmica, va proposar usar instruments públics “per corregir la tendència natural del mercat a crear posicions de domini que adulteren la llibertat econòmica”. Va posar d’exemple la transformació de l’ICF en una banca pública, una proposta que fa anys que s’arrossega però que depèn de l’autorització del Banc d’Espanya.

Salut

Reclama consolidar els fons covid després de la pandèmia

En relació amb el finançament de la sanitat, que va marcar com a prioritat, va proposar consolidar els fons pel coronavirus que en aquesta crisi va transferir l’Estat a Catalunya. Es tracta de 2.000 milions d’euros que ha destinat el govern espanyol a la pandèmia a través de les comunitats autònomes i que Aragonès vol transformar en una transferència permanent per acostar-se als 5.000 milions que creu que necessita de més la sanitat catalana. El 25% d’aquest pressupost, va dir, ha d’anar destinat a l’atenció primària.

Noves conselleries

Fer gratuïts els productes d’higiene femenina

Un altre dels capítols importants que va assenyalar Aragonès és l’estructura del Govern. Malgrat que encara no ha pactat les conselleries amb JxCat -que és el potencial soci de coalició-, Aragonès va dir que crearà una conselleria d’Universitats i Recerca i una altra d’Acció Climàtica, i va insistir en el comissionat Next Generation, que vol que pengi de Presidència, per gestionar els fons europeus. Aquest últim punt genera friccions amb Junts, que vol que la gestió d’aquests recursos es mantingui a la conselleria d’Economia, que aspira a pilotar Elsa Artadi (JxCat).

L’altra conselleria que vol crear és la de Feminismes, ja que vol fer de la igualtat de gènere una de les polítiques clau de l’executiu. Es va comprometre a fer el Govern paritari -ja ho era en conselleries i secretaries generals fins a la darrera crisi de govern del setembre-. Una de les propostes més concretes, tot i que no va explicar com la faria, és la gratuïtat dels productes d’higiene femenina.

stats