El PSOE descarta abstenir-se per impedir que Vox entri al govern de Castella i Lleó

L'alcalde de Valladolid sí que aposta perquè els socialistes permetin la investidura de Mañueco

3 min
El líder del PSOE, presidint la reunió de l'executiva federal, l'endemà de les eleccions a Castella i Lleó

MadridEl PSOE sosté que votar les seves candidatures és "garantia" que Vox no entri a les institucions, però ni tan sols es plantejarà facilitar un govern del PP per impedir-ho a Castella i Lleó. L'abstenció dels socialistes és una fórmula que possibilitaria que el candidat del PP, Alfonso Fernández Mañueco, pugui governar en solitari i no lligar-se al partit de Santiago Abascal. Hi ha fins i tot veus dins del PSOE i dins de Castella i Lleó que ho plantegen obertament, com la de l'alcalde de Valladolid i exportaveu de l'executiva del PSOE, Óscar Puente, mentre que Ferraz ho descarta. "Aquest escenari l'ha propiciat el PP portant els ciutadans a unes eleccions interessades on buscava governar en solitari a risc que l'extrema dreta entrés al govern", ha argumentat l'actual portaveu, Felipe Sicilia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La roda de premsa d'aquest dilluns ha estat una allau de preguntes sobre aquesta hipòtesi. "Totes aquestes preguntes ja les han respost els dirigents del PP, que han dit que no tenen inconvenient en arribar a acords amb Vox", ha afirmat Sicilia. El portaveu ha asseverat que els socialistes seuran a parlar amb Mañueco en el marc de la ronda de consultes per a la investidura, però ha insistit que el PSOE no és responsable de l'aritmètica que han deixat els comicis i que "no possibilitarà un govern que té agenda als tribunals per corrupció". El PP de Salamanca està investigat per les primàries del 2017 que van portar Mañueco a la presidència de la formació.

"Què diu el PP? Ens ha demanat l'abstenció? Està rebutjant Vox? Que ho digui clarament", subratllen des de la cúpula del PSOE. A Ferraz consideren que si ara Mañueco no vol dependre de l'extrema dreta seria incongruent amb la decisió d'avançar les eleccions a Castella i Lleó. Fonts de la direcció socialista no aclareixen quina seria la seva posició en cas que arribi aquesta proposta i tampoc volen entrar a valorar què és el que més convé al PSOE. Aquest any hi ha d'haver eleccions a Andalusia i l'any vinent n'hi haurà en dotze comunitats autònomes més, coincidint amb les municipals. Des que va arribar al govern espanyol, Pedro Sánchez sempre ha intentat treure suc de la polarització amb Vox per mobilitzar l'esquerra i ara entendre's amb el PP podria ser perjudicial per als seus interessos electorals.

Sicilia ha assegurat que en la reunió de l'executiva no hi ha hagut veus que hagin apostat per l'abstenció, com ha fet Puente a títol personal. Amb tot, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, no ha estat taxativa a l'hora de descartar aquesta opció en una entrevista al programa Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4. Ha asseverat que pertoca al PSOE de Castella i Lleó prendre la decisió, per bé que ha deixat clar que les intencions del PP són pactar amb Vox. A la formació conservadora també hi ha partidaris d'aquesta alternativa, com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. "Veurem si el PSOE tria donar estabilitat", ha afirmat.

Mañueco aquest matí ha dit que vol governar en solitari i també ha mostrat recels amb la hipotètica via oberta per pactar la investidura amb els partits petits –Cs, Unides Podem, Sòria Ja!, Unió del Poble Lleonès i Per Àvila– perquè el deixaria en una situació d'inestabilitat, segons ha afirmat en una entrevista a la Cadena Cope. Però no descarta res. En canvi, des de Génova no volen ni sentir a parlar de la coalició amb l'extrema dreta. "Els governs de coalició no han portat més estabilitat i prosperitat a Espanya, sinó tot el contrari", ha afirmat el secretari general del PP, Teodoro García Egea, a Onda Cero.

El PP, "únic responsable" de l'auge de Vox

La gestió de l'auge de Vox ha marcat la ressaca dels comicis a Castella i Lleó i els socialistes l'atribueixen exclusivament al PP. L'extrema dreta creix "perquè el PP cada cop està més dèbil", ha opinat Sicilia. "El PP ha copiat els missatges i propostes i s'ha acabat convertint en un apèndix de Vox. Casado ha fet del PP un partit dèbil i per això l'extrema dreta creix", ha continuat el portaveu del PSOE. En la mateixa línia que els seus socis de govern a l'Estat, Podem també ha rebutjat la gran coalició PP-PSOE. "Mai serà la solució a l'auge de l'extrema dreta", ha afirmat en roda de premsa el coportaveu del partit Pablo Fernández, informa Mireia Esteve. El també candidat a les eleccions ha fet autocrítica, després d'haver obtingut només un escó.

stats