Política 22/05/2019

Per què Colau i Maragall estan interessats en el cara a cara?

Els comuns busquen un revulsiu i els republicans erigir-se en el vot útil independentista

Aleix Moldes
2 min
Ada Colau i Ernest Maragall aquest dilluns en un debat sobre habitatge

BarcelonaDivendres hi haurà, finalment, el cara a cara entre els dos candidats millor situats per guanyar les eleccions municipals a Barcelona, Ada Colau, de Barcelona en Comú, i Ernest Maragall, d'ERC. Tot i que durant la primera setmana de campanya l'actual alcaldessa va desoir les propostes de Maragall de fer aquest debat a dos, en el míting de diumenge –i després que les últimes enquestes coincidissin a situar ERC lleugerament per davant dels comuns– va canviar el to i va situar Maragall com el rival a batre. Dilluns era ella qui el desafiava a un cara a cara. El debat es farà divendres a la Cadena SER.

Per què li interessa el cara a cara a Colau?

Les enquestes –també les internes– situen Colau frec a frec amb Maragall, però sempre un pèl per sota. Els comuns veuen en el cara a cara una possible empenta per acabar superant ERC diumenge que ve en vots, l'única opció realista que té Colau de repetir com a alcaldessa, ja que no té aliats suficients per arribar als 21 regidors necessaris per a la majoria absoluta. Barcelona en Comú no es juga els vots directament amb Esquerra, però rivalitzant amb Esquerra –opinen fonts del partit– poden convertir-se en el vot útil de molts indecisos que podrien estar pensant en votar el PSC. De fet, l'ascens dels socialistes que apunten els sondejos és la pitjor notícia per als comuns, malgrat que puguin ser un soci potencial per governar. Aquest és precisament el votant que consideren que els pot fer guanyar els comicis.

Per què li interessa el cara a cara a Maragall?

L'alcaldable d'ERC fa setmanes que demana aquest cara a cara per diversos motius. El primer, treure's de sobre el cartell d'aliat dels comuns que plana damunt seu des que va substituir Alfred Bosch com a candidat. El segon, per demostrar que és el principal aspirant a l'alcaldia, tot i que això, creuen des d'Esquerra, ha quedat demostrat durant la campanya tant amb les enquestes com amb les crítiques que la resta de candidats han focalitzat en ell. Tot i que els incentius per debatre directament amb Colau s'han reduït –continuen per davant als sondejos a falta de pocs dies per a les eleccions–, Maragall havia reclamat insistentment el cara a cara i els republicans volen demostrar que no tenen cap por a l'alcaldessa. I si Colau va a buscar vot socialista, ERC pretén acabar de convèncer els indecisos que dubten entre ells i les altres opcions independentistes, bàsicament JxCat. Debatent amb Colau, Maragall demostra que ells dos són els únics candidats amb opcions de guanyar i criticant-la obertament pot fer sumar simpaties de l'espai postconvergent.

stats