13/11/2021

En quin moment ha deixat el PSC de ser l’enemic de l’independentisme?

2 min
El líder del PSC, Salvador Illa, en una imatge recent a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaEls pactes als ajuntaments responen a les dinàmiques locals. L’acord a la Diputació de Barcelona és més tècnic que polític. Sustentar el govern de Pedro Sánchez és estratègic per evitar que PP i Vox arribin a la Moncloa. Però a Catalunya... a Catalunya no es pacta amb el PSC. Almenys això és el que han anat defensant fins ara o ERC o Junts o tots dos conjuntament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha canviat perquè es consideri que el PSC pot ser un soci per aprovar els pressupostos? En primer lloc que, a diferència del que havia passat fins ara, els socialistes els volen aprovar. Han arribat a verbalitzar que “a canvi de res”, tot i que l’aprovació dels comptes de l’Estat o els de l’Ajuntament de Barcelona hi ajudarien. El 2020 el PSC descartava aprovar els pressupostos perquè el Govern estava “en temps de descompte”, el 2019 perquè el president -aleshores Quim Torra- els considerava “una eina per aconseguir la independència” i el 2017 els van arribar a portar al Tribunal Constitucional per les partides del Procés. Ara els socialistes estan a l’expectativa de la decisió de la CUP per implicar-se a fons en la negociació amb el Govern -de moment, no els han trucat, lamentava ahir la seva portaveu, Alícia Romero- sabent que hi ha una alternativa probablement menys lesiva per al discurs sobiranista: els comuns.

El PSC, doncs, s’ofereix. Però, la Generalitat el té en compte? Cap dirigent independentista ha fet un al·legat per defensar el pacte públicament, però en privat hi ha pocs que el rebutgin, tant d’ERC com de Junts. El cert és que el 2019 ja hi va haver un acostament als socialistes per part de l’aleshores conseller d’Economia i ara president de la Generalitat, Pere Aragonès. No va fructificar -entre altres coses, per l’oposició frontal de Torra i per l’escàs interès del PSC-. Aquell any es van haver de prorrogar els pressupostos. Una opció que ara la Generalitat descarta, tant si ha d’aprovar-los amb la CUP com si ho ha de fer amb els comuns o amb el PSC. “Sense pressupostos no hi ha progrés”, deia aquesta setmana Aragonès.

Tenint en compte les vegades que Junts i ERC s’han tirat pel cap els pactes amb el PSC, el dels pressupostos -la votació “més important de l’any”, insisteix el Govern- seria el pacte més difícil de justificar. Tots dos van signar abans de les eleccions el document en què es comprometien a no governar amb els socialistes. Oriol Junqueras va remarcar que ERC i el PSC eren “obertament incompatibles” i fins i tot va acusar el PSC “d’aplaudir” la presó i l’exili dels líders del Procés. A més, les crítiques de Junts a l’acostament d’Esquerra al PSOE a Madrid estan a l’ordre del dia i, en diferents ocasions, han plantejat “revertir tots els pactes” amb els socialistes. Ara, però, Junts i ERC estan d’acord en la importància de tirar endavant els comptes expansius del 2022 i no dubtaran a responsabilitzar la CUP, que ha rebutjat fins ara totes les concessions, del flirteig del Govern amb el PSC.

ELS DETALLS

Una paperera del Parlament
  • Tot observant la paperera -amb espai per al cartró, envasos i vidre- del servidor d’aigua del costat de l’hemicicle del Parlament, podria semblar que els diputats juguen al tres en ratlla amb els gots. Tots porten retolat que són de plàstic, però a la part groga n’hi acaben tants com a la blava. I això que a algú se li ha acudit facilitar més la feina amb un adhesiu per recordar on van els gots. Visca la COP26!
  • Més d’un any de mascaretes obligatòries han creat bàsicament dos tipus de persones. Les que les fan servir fins que estan tan desgastades que a simple vista es comprova fàcilment que s’estan desintegrant i Laura Borràs. La presidenta del Parlament ha lluit aquesta setmana una transparent en la presentació dels pressupostos, una de la IEC, una altra amb una papallona i fins i tot una del Banc Sabadell.
stats