Política 07/07/2016

Rajoy posa en dubte que el no de Sánchez sigui "definitiu"

El líder del PP es reunirà amb Rivera i Iglesias dimarts al Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder del PP, Mariano Rajoy, ha recollit aquest dijous l'acta de diputat al Congrés. EFE

MadridMariano Rajoy encara no ha parlat personalment amb Pedro Sánchez. O això és el que ha transmès aquest dijous als mitjans de comunicació. En declaracions al Congrés després de recollir l'acta de diputat, ha insistit que no es pot perdre més temps i demana fer un "esforç de sensatesa i sentit comú" als socialistes, que de moment s'inclinen pel no però oberts a celebrar un segon comitè federal per valorar la seva abstenció si el president espanyol en funcions fracassa al primer intent. "No conec la posició del senyor Sánchez, i si n'hi hagués una no sé si és definitiva o no, però no ho sé per què no he tingut l'oportunitat de parlar amb ell", ha assenyalat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder popular es mostra obert a parlar amb tothom "on vulguin, el dia que vulguin i a l'hora que vulguin". I que les reunions siguin públiques o privades, segons la voluntat del líder de l'altra formació. L'objectiu és evitar el "disbarat" d'unes noves eleccions, que el govern es constitueixi el més ràpid possible i que tingui la màxima estabilitat possible. Que més enllà de la investidura també tingui suports per aprovar els pressupostos generals de l'Estat.

"Ja portem 200 dies en funcions i no sé què podem arreglar a l'agost que no puguem arreglar ja aquest juliol", ha llançat a Sánchez, instant-lo a abstenir-se en un possible debat d'investidura a finals d'aquest mes i no a haver d'esperar un segon debat d'investidura al setembre, un cop es posi de nou en marxa el comptador. Rajoy ha verbalitzat aquest dijous totes les informacions que el PP i els partits que s'han reunit amb el president espanyol a Moncloa li han transmès durant tota la setmana.

Els càlculs de Rajoy passen per arribar a la constitució de les Corts el pròxim 19 de juliol ja amb tots els deures fets després d'haver-se reunit amb la majoria de partits. Aquell dimarts instarà el rei que immediatament enceti una ronda de contactes perquè li encomani el més ràpid possible la convocatòria d'un ple d'investidura, que preveu per a finals de juliol.

Dos són els principals arguments per donar pressa al PSOE: que s'ha d'aprovar el sostre de despesa a l'agost per poder començar a tramitar els pressupostos i que també cal un govern per abordar la incertesa a la Unió Europea després del Brexit.

Reunió amb Rivera i Iglesias

Rajoy segueix sense comunicar-se amb Sánchez, però mentrestant ja té agendat reunir-se amb els líders d'Units Podem i Ciutadans, Pablo Iglesias i Albert Rivera. A diferència de les trobades amb Coalició Canària, el PNB i ERC, les reunions seran aquest cas al Congrés. Dimarts a les 10.30h es trobarà amb Rivera i a les 17h amb Iglesias. Rajoy ha concretat la cita primer amb el líder del partit lila que no pas el de la formació morada.

stats