LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 05/07/2016

Rajoy ja parla d’un pacte de mínims vist el no a la gran coalició

El PNB reclama l’acostament dels presos d’ETA i el traspàs de les presons per pactar

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy va comparèixer ahir, i avui començarà els contactes amb els partits, en primer lloc amb Coalició Canària.

MadridMariano Rajoy ja rebaixa les expectatives que s’havia marcat el PP. Després de converses discretes amb altres partits -el seu equip no revela si està parlant amb el PSOE-, el president del govern espanyol en funcions va reaparèixer ahir amb noves cartes sobre la taula. Ja dóna a entendre que forjar una gran coalició amb els socialistes serà gairebé impossible i s’obre a arribar “almenys a un acord de mínims” amb els de Pedro Sánchez que li garanteixi tres coses: la investidura, l’aprovació del sostre de despesa de les administracions públiques i dels pressupostos generals de l’Estat, que de cara al 2017 haurien d’incloure el compromís de reducció del dèficit pactat amb Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una manera de guanyar temps, almenys un any més. L’objectiu ara és formar govern “amb la màxima celeritat possible” i evitar el “disbarat” que es tornin a repetir unes noves eleccions, que serien les terceres. Si bé la nit electoral pressionava Sánchez perquè accedís a formar un “govern estable” amb el PP, el PSOE i C’s pensat per a tota la legislatura, a poc a poc es resigna a rebre suports puntuals dels socialistes des de l’oposició. Els mínims que demana són un “govern que pugui governar, generar confiança i aconseguir el gran objectiu de crear dos milions de llocs de treball” fins al 2019.

Els populars, de moment, no volen “pressionar” Sánchez fins que no passi el comitè federal del PSOE previst per dissabte, que marcarà les línies mestres de la negociació. Ahir el vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, recordava, després de la reunió del comitè de direcció del PP, que va ser justament el comitè federal qui va obligar-lo a “moure’s per no anar enlloc i generar expectatives frustrades”. Ara la consigna a Génova és afluixar els atacs al PSOE i que sembli que “sonen violins” quan es parla de Sánchez.

Els socialistes no estan disposats a posar-ho fàcil i esperen sentir quines seran les cessions del PP. La baronessa andalusa, Susana Díaz, ja va avançar ahir que portaran “un no rotund a Rajoy” al comitè federal de dissabte. Preguntat sobre una possible abstenció, la mà dreta de Díaz, el secretari d’organització del PSOE andalús, Juan Cornejo, va rebutjar-la, tant pel que fa a l’actual president del govern espanyol en funcions com a un eventual altre candidat del PP, i va advertir que la “seva posició ja està tancada”. A Rajoy només li diuen una cosa: que miri a la dreta, com reclamava ahir l’exministre socialista Jordi Sevilla. Tot i això, també suggeria que busquessin un altre candidat. Mentrestant, Sánchez continua desaparegut.

Primera trobada amb els canaris

Rajoy està portant les negociacions amb molt d’hermetisme. De moment només té fixada una reunió avui amb Coalició Canària, amb només una diputada al Congrés que ja gairebé li ha garantit el suport a la investidura. Per evitar una legislatura en minoria com la primera de José Luis Rodríguez Zapatero -que comptava amb 169 diputats-, el PP necessita aplegar el màxim de suports per la dreta.

Aquí és on entra en joc el PNB, que comparteix amb Rajoy l’art de la discreció. El líder popular ja els ha sondejat i Génova no confirma ni desmenteix si el president espanyol en funcions es reunirà amb el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, que aquesta setmana és a Madrid.

Urkullu, a diferència de companys seus de files, no descarta l’abstenció. Ara bé, ja posa línies vermelles a Rajoy: l’acostament dels presos i el traspàs de la gestió de les presons. És un any car per obtenir el suport del PNB, a les portes de les eleccions autonòmiques. El lehendakari va brandar de nou l’agenda basca ahir durant un dels cursos de la Universitat Complutense de Madrid a El Escorial. Urkullu també va reclamar el desarmament definitiu d’ETA en un any amb un procés de verificació amb participació del govern basc, l’espanyol o d’alguna organització internacional.

Rivera manté la pressió

L’última peça del trencaclosques és Ciutadans. Albert Rivera viu entre les anades i vingudes sobre el veto a Rajoy. El PP dóna per descomptat que tindrà el seu suport, tot i que no confirma si hi ha negociat. El líder del partit taronja va assegurar ahir que si els socialistes s’abstenen, els populars hauran de governar en solitari i amb ells a l’oposició.

Tanmateix, el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ha deixat clar que el suport de Ciutadans és "incompatible" amb un pacte amb el PNB que inclogui cessions en matèria d'autodeterminació i política d'acostament de presos. "La política penitenciària no pot venir marcada per peticions d'un partit nacionalista. No es pot entrar en aquest mercadeig", ha remarcat Villegas en declaracions a TVE recollides per l'Agència Efe.

stats