LA RELACIÓ CATALUNYA-ESPANYA
Política 20/03/2013

Rajoy plantejarà marges de dèficit asimètrics

El Consell de Política Fiscal i Financera estudiarà que comunitats com Catalunya hagin de retallar menys

J. Faus / S. González
3 min
TRESORERIA EN ESCAC  El president Artur Mas i el conseller Francesc Homs, ahir, durant la reunió del consell executiu abans d'encarar  la reunió del CPFF.

Madrid / BarcelonaEl clima de diàleg que el govern d'Artur Mas vol garantir amb l'executiu espanyol just quan la tresoreria catalana està al límit podria donar els primers fruits a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de demà. Fonts del ministeri d'Hisenda van explicar ahir que a la reunió s'estudiarà la possibilitat que, un cop Brussel·les hagi flexibilitzat l'objectiu de dèficit d'Espanya, les comunitats que van tancar el 2012 amb un dèficit més alt i que tenen un important pes en l'economia espanyola hagin de retallar menys aquest any i tinguin, per tant, un sostre de dèficit més alt que la resta. Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears podrien ser les autonomies beneficiàries d'aquesta flexibilització que s'emmiralla en el model que s'aplica a Europa a l'hora de fixar els objectius de dèficit de cada país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol considera que amb un ventall de dèficits, l'any 2012, que va del 0,69% d'Extremadura al 3,45% del País Valencià, una situació de disparitat sense precedents, "no té sentit" fixar un objectiu de dèficit igual per a totes les comunitats. A més, justament les autonomies amb més dèficit són la majoria de les que tenen un pes més gran sobre l'economia i, segons Hisenda, obligar-les a retallar més pot tenir una repercussió important sobre la resta: "Catalunya és el 20% de l'economia espanyola; si la pressionem i fa un esforç molt gran això repercuteix en el conjunt d'Espanya".

Tot i això, caldrà veure com reaccionen la resta d'autonomies davant d'aquesta diferenciació, ja que no es permetria que les comunitats que l'any passat van complir i van quedar per sota de la meta augmentessin la seva despesa més enllà del dèficit amb què van tancar el 2012, mentre que a les que l'han incomplert se'ls permetria retallar menys. Durant la reunió també es crearà un grup de treball per reformar el model de finançament, una revisió que estava prevista per llei per enguany.

Amb aquest clima de certa condescendència amb la tresoreria catalana, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, assistirà demà al CPFF amb la voluntat de diàleg que ja va anunciar el Govern després de reunir-se de manera extraordinària dissabte a Pedralbes. A la trobada, Mas-Colell exposarà els "arguments objectius" que avalen que es flexibilitzi el dèficit de les autonomies, com ara que precisament els territoris han fet el 71% de l'esforç de reducció del conjunt de l'Estat i que, dins d'aquest percentatge, Catalunya és l'autonomia que ha fet un esforç més gran per tancar amb un 2,3% de dèficit el 2012. Ahir els eurodiputats catalans de CiU, PSC, ERC i ICV també van fer palanca en aquest sentit a la Comissió Europea.

Segons asseguren des de la Moncloa, la trobada econòmica se celebrarà amb un "entorn institucional molt bo" per atendre les demandes econòmiques que ha fet la Generalitat -i també la majoria de comunitats autònomes- en els últims mesos. Fonts del govern espanyol també van assegurar que amb una relació econòmica menys tensa i ara que Mas té "prou embolics" amb la imputació d'Oriol Pujol esperen que afluixi en les seves reivindicacions.

Homs nega discrepàncies

Però el portaveu del Govern, Francesc Homs, va insistir ahir que la transició nacional i el dret a decidir són una part de la solució "estructural" per sortir de la crisi i que, per tant, van "íntimament lligades". El portaveu va negar que hi hagi consellers que discrepin del rumb fixat per Mas, tal com va avançar ahir l'ARA, que va publicar que quatre consellers -Felip Puig, Santi Vila, Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega- en diverses reunions la setmana passada van demanar posar més l'accent en l'eix social.

El Govern buscarà ponts de diàleg amb Rajoy, però adverteix que defensarà l'autogovern. Ahir mateix va anunciar quatre recursos al Constitucional per vulneració de competències contra la llei estatal que fixa l'impost sobre els dipòsits bancaris, el decret que vulneraria competències en matèria d'horaris comercials, la llei dels pressupostos per la gestió de les polítiques d'ocupació i la suspensió dels ajuts a la dependència.

stats