ACORD DE GOVERNABILITAT
Política 10/05/2013

Retallades reversibles i més progressivitat: el pla de CiU i ERC per reactivar l'economia en cinc claus

Jordi Turull i Oriol Junqueras presenten una proposta al Parlament que estipula que els nous ingressos reverteixin les retallades

Oriol March
3 min
Jordi Turull i Oriol Junqueras aquest divendres al Parlament / ACN

BarcelonaUn dels punts clau de l'acord de governabilitat que van signar Artur Mas i Oriol Junqueras al desembre, més enllà de la consulta sobiranista que es preveu que se celebri el 2014, és que les retallades pressupostàries fossin reversibles. És a dir: que en el moment en què l'economia reflotés –una fita incerta, tenint en compte tots els indicadors– caldria fer servir els nous ingressos per compensar els efectes dels ajustos. Aquests nous ingressos està previst que arribin per l'augment de la recaptació prevista en la creació de nous impostos, i no només es destinaran a pal·liar les retallades, sinó també a la reactivació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enmig de crítiques de l'oposició, que acusa el Govern de no governar i d'estar més per la consulta que per fer sortir Catalunya de la crisi, CiU i ERC han presentat aquest matí una proposta de resolució al Parlament que recull bona part de l'àmbit econòmic del pacte entre els dos partits i que pretén convertir-se en un "contracte programa" per fer sortir Catalunya de la crisi. Així ho han explicat el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una roda de premsa conjunta al Parlament.

La proposta de resolució té la intenció de convertir-se en moció parlamentària per tal que tots els partits hi puguin dir la seva –"sigui quina sigui la formació política que faci les propostes", ha volgut insistir Turull– i també busca ser un document de base per a la reunió de l'acord estratègic que se celebra la setmana vinent entre Govern, patronals i sindicats. Les tres institucions ja tenen a les seves mans un text que es pot resumir en cinc claus:

1. Modificació de la llei d'estabilitat pressupostària

La idea de CiU i ERC és modificar la llei d'estabilitat pressupostària, que va tirar endavant durant els primers compassos de la primera legislatura de Mas amb el suport del PP, per tal que es vinculi la recuperació dels ingressos públics a la reversió de les retallades de l'estat del benestar i la pressió tributària dels últims anys. Aquesta modificació, segons consta al text, també hauria de "garantir" polítiques d'estímul a la generació de nova ocupació i activitat econòmica.

Al mateix temps, els canvis aniran en la línia d'establir un ordre de prioritats en la distribució dels futurs recursos públics per partides de despesa que prioritzi el restabliment de les cobertures socials en els àmbits educatiu, sanitari i social i que restitueixi els ajustaments practicats als sous dels treballadors públics. Aquesta declaració de bones intencions no s'ha concretat en cap xifra, però Junqueras ha volgut explicar que, de cada punt extra d'ingressos que s'aconsegueixi, "s'haurà de decidir quantes dècimes es destinen a cada partida". La reunió de l'acord estratègic de la setmana vinent aportarà més pistes sobre els passos que se seguiran en la modificació de la llei d'estabilitat pressupostària. Una modificació que ICV-EUiA ha demanat amb insistència a Mas.

2. Reducció de la despesa

El document presentat per Junqueras i Turull estableix que s'ha de "prioritzar" l'ajust de la despesa per la via de l'augment de l'eficiència (compra pública, ús d'actius immobiliaris, reducció de partides de compres de béns i serveis), així com la reducció i minimització de despeses "més prescindibles". Dins aquesta etiqueta, CiU i ERC situen les despeses de representació i protocol i la despesa generada per òrgans superiors i organismes independents.

Un dels fars que ha guiat la política econòmica de CiU al capdavant de la Generalitat és l'austeritat. Primer la van abraçar amb intensitat, coincidint amb el mandat alemany dins la Unió Europea de sanejar les finances públiques, però des de fa uns mesos Mas s'ha distanciat d'aquesta via i considera que l'austeritat és "un valor" i no un "tòtem". L'escàs marge de dèficit que l'Estat dóna a Catalunya, lluny de les pretensions del conseller Andreu Mas-Colell, ofega les finances catalanes de tal manera que el Govern no vol presentar uns pressupostos que "destrueixin" l'estat del benestar.

3. Priorització dels recursos

El text conjunt estableix que cal un compromís per prioritzar els recursos d'endeutament a la morositat de les administracions envers les pimes catalanes, el suport a l'activitat econòmica, la productivitat i l'ocupació en la línia de l'acord estratègic. És a dir: ajudar les empreses a sortir de la crisi per la via de facilitar-los el finançament i pagar-los les factures quan toca.

4. Ajustos progressius

ERC va ser molt insistent, mentre negociava amb CiU l'acord de legislatura, a l'hora de defensar la "progressivitat dels ajustos". D'aquesta manera, el contracte programa estableix concertar els ajustaments amb criteris de "progressivitat". També reclama incorporar instruments d'avaluació de l'impacte de polítiques públiques en la gestió pressupostària del Govern per tal d'objectivar l'efecte de la distribució de partides de despesa sobre els col·lectius més vulnerables.

5. Frau fiscal i morositat

Els dos partits es proposen "actuar conjuntament i decididament" contra el frau fiscal i prendre mesures per situar la morositat dins els estàndards europeus.

stats