ENTREVISTA
Política 20/05/2016

Sílvia Requena: “Convergència no s’ha de dirigir amb una fórmula monàrquica”

candidata a les primàries de cdc per ser cap de llista a madrid

Oriol March
3 min
Sílvia Requena: “Convergència no s’ha de dirigir amb una fórmula monàrquica”

BarcelonaAdvocada i presidenta de la sectorial d’igualtat de CDC, Sílvia Requena (Terrassa, 1968) és d’aquelles a qui li agrada exhibir orgull convergent. Es presenta a les primàries que organitza el partit per triar cap de llista a Madrid, i s’enfronta a Francesc Homs, pes pesant de la formació que té tot l’aparell a favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Convergència ha trigat massa a fer unes primàries com aquestes?

Sí. Hi ha hagut altres ocasions en què s’ha pogut fer i no ha sigut així per inèrcia. Hem estat més dedicats al país que a la vida interna de partit.

¿S’han centrat més a nodrir de càrrecs l’administració que no pas a cuidar-se portes endins?

Una mica sí. L’interès era representar els interessos dels catalans a les institucions. Què passa? La militància, generosa, ha arribat aquí donant-ho tot, i a vegades la certesa és que s’ha fet poc cas a les bases. Seria un error bastir la refundació sense tenir-les en compte. I això és discussió de fons, no de noms.

Ha denunciat l’existència de lideratges “únics i exclusius”. ¿Es referia, per exemple, a Artur Mas?

Més únic era el de Jordi Pujol! Ara a la societat li agrada tenir formes col·laboratives de lideratge. No ens ha de moure la fórmula monàrquica a l’hora de dirigir organitzacions, sinó una forma més transversal. No s’han d’obviar talents que hi són i que es poden valoritzar.

Es farà, això que defensa?

Tot això no s’improvisa. No té cap sentit formar part d’un partit que no es faci permeable al que necessita Catalunya i al que demana la gent.

¿Ha parlat amb Mas des que va fer el pas de presentar-se?

Sí, el mateix dia que vaig decidir-ho. És un demòcrata radical.

No li ha fet costat, però. Ni tampoc l’actual president, Carles Puigdemont, ni la plana major del partit.

Dins de Convergència, els suports de l’aparell valen el mateix que el de les bases. Les gesticulacions em semblen extemporànies.

Se la situa a l’òrbita de Germà Gordó. ¿Va parlar amb ell sobre la possibilitat de presentar-se?

Li he fet quatre papers pel plantejament que fa del futur polític del partit, i fa un mes que comparteix amb mi espai al meu despatx professional. La relació amb ell és molt bona, com també amb el primer soci que vaig tenir, Francesc Sànchez [coordinador de règim intern]. Fins i tot jo vaig fer Josep Rull militant!

¿Gordó l’ha sondejat per formar part d’una candidatura de cara al congrés de refundació?

No. Possiblement qui té la feina més avançada a escala sectorial per al congrés és ell, per la seva eficàcia a l’hora de fer equips.

Si surt escollida, ¿quines prioritats tindrà al Congrés de Diputats?

El referèndum per a Catalunya, que encara té recorregut. Es pot anar fora del Tribunal Constitucional i posar rumb al Tribunal Europeu de Drets Humans.

En l’anterior campanya només es parlava de negociar el mandat independentista del 27-S. ¿Caldria haver insistit més en la consulta?

Al Congrés és on es fan les lleis: canviem-les. Ja se sent una cançó interessant de forces polítiques a Madrid que defensen el referèndum.

Quins errors va cometre Francesc Homs en les eleccions del 20-D? ¿La davallada és imputable a la marca de Democràcia i Llibertat?

Hi va haver més errors que el nom. Canviar-lo va ser una improvisació poruga de gent de casa meva que no va entendre que la sospita [casos de corrupció] s’estén sobre persones i no sobre marques electorals. Homs no va ser un bon candidat perquè els resultats ho indiquen: passar de 16 diputats a 8 vol dir que alguna cosa no ha anat bé, i no es pot imputar a les sospites pels casos dolorosos.

Han tingut incidència, això sí.

La corrupció ha fet mal a tots els partits, i al meu també. En aquest congrés hi trobarem la solució.

¿L’aspiració de CDC a les eleccions és mantenir escons o guanyar-ne?

Espero millorar resultats. Si els empitjoro, em plantejaré renunciar.

Manté que cal fer un partit nou amb el mateix nom. Com s’entén?

Sento orgull de Convergència.

¿Mas ha de tenir un paper executiu en aquesta nova formació?

Li he demanat que al principi del camí ha de ser així.

stats