Política 08/11/2017

El TC anul·la la declaració d'independència i la llei de transitorietat aprovades pel Parlament

L'alt tribunal aixeca les multes a Josep Maria Jové i Montserrat Vidal per l'1-O

Ot Serra
2 min
Edifici del Tribunal Constitucional de Madrid

MadridEl Tribunal Constitucional anul·la definitivament la declaració d'independència aprovada pel Parlament el 27 de setembre. Fa poc més d'una setmana l'alt tribunal ja va suspendre cautelarment les resolucions de JxSí i la CUP per a la declaració de la independència i l'obertura del procés constituent, la primera de les quals es va aprovar a la cambra amb una votació secreta dels diputats de les forces independentistes i de Catalunya Sí que es Pot. En el ple ordinari d'aquest dimarts, també ha declarat inconstitucional la llei de transitorietat, aprovada en el segon ple maratonià del 7 de setembre.

L'alt tribunal també posa en coneixement de la fiscalia l'actuació de Carme Forcadell i la resta de membres de la mesa del Parlament que van votar a favor de la tramitació de les iniciatives dels partits independentistes perquè avaluï si vol obrir algun procediment judicial de tipus penal. La seva actuació suposa un "incompliment del seu deure objectiu d'acatar les resolucions del TC", assenyalen els jutges en el seu escrit. El tribunal també lliurarà físicament la interlocutòria a Forcadell, Anna Simó i José María Espejo-Saavedra, membres de la Diputació Permanent de la cambra des que el govern espanyol va dissoldre-la per a convocar eleccions per al pròxim 21 de desembre.

Segons al·lega el TC, l'aprovació de les resolucions suspeses i de la llei de transitorietat entren "frontalment en contradicció" amb les suspensions que el mateix organisme ja havia dictat contra la llei del referèndum, que havia de donar cobertura legal a l'1-O. A més, recorda que en les seves interlocutòries anteriors ja advertia del "deure d'impedir o paral·litzar qualsevol actuació destinada a trencar unilateralment el marc constitucional".

A més, el TC ha decidit aixecar les multes coercitives a l'exsecretari del departament d'Economia, Josep Maria Jové, i la cap de processos electorals, Montserrat Vidal, a qui havia amenaçat amb el pagament de 12.000 i 6.000 euros diaris per la seva participació en els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre.

stats