Refundació de Cs

"Tens criptomonedes? I mascota? Què sents quan veus la bandera espanyola?": el qüestionari de Cs per refundar el partit

El test s'ha enviat als inscrits en el procés de participació per a la renovació de la formació i es pot respondre fins al 13 de setembre

3 min
Inés Arrimadas

Barcelona"Parlant de canvis"... Així entra Ciutadans, en l'enquesta interna que ha enviat a 2.000 afiliats per a la refundació del partit, en la pregunta clau del qüestionari: "¿Creus que seria bo canviar definitivament el nom del partit?" Una de les opcions és rebatejar-lo amb el nom de "Liberales". El test, a què ha tingut accés l'ARA, es pot respondre fins al dimarts 13 de setembre i forma part del procés d'escolta a les bases anunciat per la direcció d'Inés Arrimadas. "Què és el primer que et ve al cap quan penses en Ciutadans?", es demana. Però a banda de les preguntes sobre el rumb del partit, Cs també intenta identificar com pensen els seus afiliats. "Tens criptomonedes?" "Què sents quan veus la bandera espanyola?" També els pregunten si tenen mascotes, una qüestió que no hauria de sorprendre tenint en compte que fins i tot Albert Rivera presumia en campanya del Lucas, el gos d'un company que encara "feia olor de llet".

L'equip de refundació de Cs s'ha estat reunint al llarg de tot l'estiu: primer va enviar un qüestionari als càrrecs interns, i després l'ha ampliat a les persones que s'han inscrit en el procés. "Que no t'expliquin de què va això de la refundació, uneixi-t'hi!", convida la formació, que garanteix confidencialitat en el procés. Però això té un inconvenient, com denuncia un dels participants i com ha pogut comprovar l'ARA: el link és accessible per a tothom i fins i tot es pot fer l'enquesta diverses vegades un cop eliminades les cookies del navegador. La formació pregunta pel nivell d'estudis i si es van fer a la "pública, privada o concertada". També quina és la preferència a l'hora de portar-hi els fills. S'ha de respondre si es té assegurança mèdica privada o pla de pensions, i quina religió es professa. En el mateix sentit, pregunten si prefereixen un estat aconfessional, aconfessional amb una relació "especial" amb el cristianisme o confessional, així com la seva autoubicació ideològica. "Amb quina etiqueta t'identifiques més?", plantegen. Les opcions són liberal, socialdemòcrata, conservador, ecologista, democratacristià, progressista o feminista.

"Què votaves abans de Cs i UPyD?"

"Dels dos grans partits, quin solies votar en les eleccions generals abans de fer-ho per Cs/UPyD?", pregunta Ciutadans als seus afiliats, donant per fet que bona part també havien estat votants de la formació de Rosa Díez. De la mateixa manera, també interroga les bases sobre la relació que hauria de tenir la formació amb Vox i amb Podem, si cal estar oberts a pactar-hi o bé negar-s'hi per sistema. Justament, l'extrema dreta ha acusat sovint Cs de ser un partit que canvia segons com bufa el vent, i també es pregunten per això: què és millor, un partit "que mantingui la mateixa idea i proposta, encara que les coses vagin malament", o un partit amb "capacitat per canviar de posició depenent de les circumstàncies"?

Entrant en qüestions programàtiques, Cs demana opinió als afiliats sobre si prefereixen una monarquia parlamentària o una república, i què en pensen de la llei de memòria històrica. I fins i tot els pregunten per l'eix identitari, encara que el partit taronja mai ha dubtat del seu unionisme. Amb què està més còmode el seu afiliat? Les respostes van des d'un "govern central sense autonomies" fins a l'opció "que les autonomies puguin expressar-se sobre el seu futur a través de referèndums d'autodeterminació". "Suprimiries les policies autonòmiques?", pregunten, i incideixen en la qüestió: "I les televisions autonòmiques?" També pregunten per la simpatia amb diversos mitjans de comunicació (l'ARA no hi apareix). I sobre el referèndum, fins i tot pregunten si l'Estat l'hauria de fer servir "com un instrument més en l'elaboració de política, seguint el model suís".

Estats Units d'Europa

"Què sents quan veus la bandera espanyola?" I es dona l'opció de respondre "M'emociona"; "M'agrada, però no soc de treure banderes"; "Em sento espanyol però la bandera em deixa indiferent", o "M'incomoda". Es reitera la pregunta respecte a la bandera de la comunitat autònoma. Però pel que fa a Europa, es va una mica més enllà: "¿T'agrada la idea d'uns Estats Units d'Europa encara que això suposi que Espanya renunciï a competències importants?"

Assetjada per les nombroses fugues i crítiques internes, Arrimadas ha anunciat recentment que al final del procés se celebrarà una assemblea general, que també s'ha de pronunciar sobre la continuïtat de la direcció. Aquesta enquesta pregunta als afiliats, de fet, si de cara a la celebració del congrés prefereixen "mantenir el sistema actual d'elecció de compromissaris perquè representin l'afiliació a l'assemblea" –molt criticat en el seu moment pel sector crític, ja que és més difícil que veus discordants siguin escollides– o bé "eliminar el sistema de compromissaris i que estigui obert a tota l'afiliació". En el mateix sentit, incideixen en una altra qüestió que sovint han criticat els càrrecs municipals: la forta verticalitat interna, que els dificulta arribar a acords a escala local. "¿Els territoris han de tenir certa autonomia per prendre decisions –es planteja– encara que de vegades col·lisionin amb la posició nacional del partit?"

stats