Terradellas desvincula Puigdemont de l'organització de les trobades amb emissaris russos

Assegura que va convèncer l'aleshores president perquè s'hi reunís, però afegeix que aquest no se'ls va prendre "seriosament"

ARA
2 min
Víctor Terradellas amb el seu advocat,  Francesc Sànchez, sortint de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaL'Oficina del president Carles Puigdemont va reconèixer dilluns que l'aleshores cap de l'executiu es va reunir abans de la declaració d'independència amb emissaris russos, unes trobades que havia organitzat l'excap de relacions internacionals de Convergència Víctor Terradellas. Aquest dimecres, Terradellas n'ha parlat al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, on declarava com a investigat per l'anomenat cas Estela. Segons ha dit, tant ell com uns "emissaris de l'entorn del govern rus" van reunir-se amb l'ara expresident de la Generalitat el 24 i el 25 d'octubre, però ha recalcat que Puigdemont mai se'ls va prendre "seriosament", segons informa l'ACN. A més, ha desvinculat l'expresident de l'organització de les trobades i ha insistit que no eren cap encàrrec sinó que va ser ell qui va fer els contactes i va convèncer Puigdemont perquè es reunís amb els russos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la seva declaració, els russos van oferir-se a finançar Catalunya amb criptomonedes quan ja fos independent, cosa que va deixar pràcticament en xoc Puigdemont, que no va respondre. També van oferir 10.000 soldats per col·laborar en la seguretat d'una Catalunya independent, cosa que l'expresident va considerar una "broma de mal gust" donat el caràcter pacífic del Procés. Terradelles ha donat aquestes explicacions després que el magistrat instructor li hagi preguntat sobre unes converses que van ser interceptades al seu mòbil, on parlava de les trobades, encara que en el cas pel qual estava citat a declarar s'investiguen presumptes subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats properes a CDC.

L'advocat de Terradellas, Francesc Sànchez, ha explicat que el secretari de relacions internacionals de CDC entre el 2012 i el 2016 ha dit, en resposta al jutge i al seu lletrat, que ell sempre ha estat interessat en explicar la realitat catalana a dirigents o persones influents de països estrangers. Durant el procés sobiranista moltes persones s'hi van dirigir per interessar-se per la situació catalana i ell i Puigdemont s'hi van reunir. En tot cas, ha negat que busqués aquest tipus de reunions per encàrrec de ningú, i menys del mateix Puigdemont.

Sobre les suposades subvencions irregulars de la Diputació a la Fundació Igman i a l'ONG Catmon, Terradellas ha negat que servissin per finançar de forma opaca CDC o altres entitats amb l'objectiu d'impulsar el procés sobiranista. Ha assegurat que es van realitzar totes les tasques a les quals estaven destinades les subvencions i que si alguna no es va poder justificar al 100% no es va cobrar. El seu advocat ha assegurat que les possibles deficiències en la justificació serien faltes administratives, però no penals. A més, ha defensat que ell no portava directament el cobrament de subvencions ni d'anuncis a la revista Catalan International View, editada per Catmon, sinó que aquesta responsabilitat era de l'actual diputat de JxCat al Parlament Francesc Dalmases.

stats