Política 04/10/2019

El TSJC suspèn el judici contra la mesa del Parlament i Boya previst del 19 al 22 de novembre i buscarà una nova data

Aquells dies els advocats tenen altres vistes assenyalades amb caràcter previ

Ara
2 min
El TSJC suspèn el judici contra la Mesa del Parlament i Boya previst del 19 al 22 de novembre i buscarà una nova data

BarcelonaEl lletrat de l'administració de justícia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès aquest divendres el judici contra els exmembres de la mesa del Parlament i la diputada de la CUP Mireia Boya que estava previst del 19 al 22 de novembre. Aquells dies els advocats de les dues parts tenen vistes assenyalades amb caràcter previ.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per evitar noves suspensions, i tenint en compte el nombre de parts afectades, el lletrat les convoca a una reunió l'11 d'octubre per establir una data que convingui a tothom. Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Lluís Guinó i Mireia Boya seran jutjats per un delicte de desobediència per permetre la tramitació de les anomenades lleis de desconnexió, tal com consideren la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

En principi el judici contra els sis exparlamentaris estava previst que comencés l'endemà del judici contra el president de la Generalitat, Quim Torra, acusat de desobediència per mantenir els llaços grocs als edificis públics tot i l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC).

Al setembre els membres de la mesa van defensar en els seus escrits que van actuar d'acord amb el reglament i preservant "el debat polític". No es pot pretendre que la mesa "funcioni com a filtre de legalitat o constitucionalitat de les iniciatives" parlamentàries, va defensar en el seu escrit, a tall d'exemple, Anna Simó, que va considerar que, en cas contrari, suposaria una "intervenció de censura". L'escrit de defensa, a més, sosté que tant el contingut com la forma de les iniciatives corresponen als grups polítics que les presenten i que, per tant, la mesa no pot entrar-hi.

Per la seva banda, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó -exmembres de la mesa del Parlament- van presentar també els seus escrits de defensa davant l'alt tribunal, en què afirmaven que van actuar sempre amb la finalitat de preservar el debat polític. Com Simó, els tres exdiputats van reiterar que van complir en tot moment amb allò que preveu el reglament de la cambra i van insistir que els membres de la mesa simplement s'han de limitar a admetre a tràmit les iniciatives polítiques però que són aliens als seus continguts. "Les funcions de la mesa no poden seguir criteris de discrecionalitat, opinió o oportunitat", van destacar, sinó que "s'han d'exercir de manera reglada i d'acord amb el reglament del Parlament", van emfatitzar.

stats