Partits

Turull torna a proposar Torrents com a secretari d'organització de Junts malgrat el rebuig de les bases

Sotmetrà el candidat afí a Borràs a una nova votació de la militància per mantenir "l'equilibri" dins la nova executiva

3 min
La presidenta de Junts, Laura Borràs, ahir amb el secretari general, Jordi Turull.

BarcelonaEn el congrés que Junts per Catalunya va celebrar a Argelers hi va haver dos candidats que no van obtenir el suport necessari de la militància per formar part de l'executiva: David Torrents, aspirant a secretari d'organització, i Ester Vallès, vocal de la direcció. Segons el reglament congressual, quan això passa el secretari general té la potestat de proposar un "nou candidat" per ocupar la secretaria d'organització, però Jordi Turull ha anunciat aquest dilluns que tornarà a plantejar a la militància els mateixos noms: Torrents, Vallès i també l'exdiputat Lluís Guinó per substituir l'exconseller Miquel Sàmper, que va dimitir de la candidatura perquè el seu càrrec públic és incompatible amb ser membre de la direcció d'un partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Com ha argumentat Turull tornar a proposar els mateixos noms? El flamant secretari general, que ha comparegut excepcionalment aquest dilluns en roda de premsa, ha explicat que ho fa per mantenir l'"equilibri" dins la nova executiva, que van pactar amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i havia de ser el 50% de noms per cadascú. Es dona el cas que tant Torrents com Vallès i Sàmper van ser proposats per Borràs. "Soc persona de paraula i ho vull tornar a sotmetre a la militància", ha afirmat Turull, en al·lusió al pacte a què va arribar amb la presidenta del Parlament.

Carta a la militància

En aquest sentit, ha enviat una carta a la militància per demanar la "màxima participació" perquè es ratifiqui la seva proposta i, en roda de premsa, ha negat que s'estigui dient als afiliats que s'han equivocat votant quan torna a proposar els mateixos candidats rebutjats. "Mai diré que la militància s'equivoca [...], però vaig fer un discurs a favor de la unitat i de la cohesió i se'm va fer confiança", ha argumentat l'exconseller, que ha afegit que per treballar necessita "un clima i un equilibri" a dins la direcció del partit i que "aquest equilibri té uns noms", ha acabat en al·lusió a Torrents, Vallès i Guinó.

En la missiva a les bases hi ha insistit: "Aquesta proposta vol comptabilitzar la paraula donada [a Laura Borràs] de mantenir l'equilibri de l'acord per la candidatura unitària, també pel que fa a les persones que la configuren, i al mateix temps que el veredicte final sigui dels afiliats".

Ara bé, hi ha un diferència en relació a com la militància va poder votar en el congrés d'Argelers i com podrà votar en aquesta nova consulta, que es farà entre dimecres i dijous: les bases s'hauran de pronunciar en bloc sobre els tres noms en una votació de sí o no i, per tant, no podran valorar individualment cada candidat. Tampoc hi ha l'opció que ningú es presenti com a alternativa. "És una proposta que faig jo en bloc", ha justificat Turull.

Aquesta és la fórmula que ha trobat l'executiva per sortir d'aquesta situació malgrat que, específicament, no està prevista ni al reglament de l'elecció de càrrecs del congrés ni tampoc als estatuts del partit de Junts. La setmana passada, de fet, Turull i Borràs ja volien aprovar en la primera reunió de la direcció que fos Torrents qui ocupés la secretaria d'organització, però la majoria de l'executiva va apuntar que, si s'havien de proposar els mateixos candidats que havia rebutjat el congrés d'Argelers, s'havia de tornar a consultar les bases. En aquest sentit, fonts del partit valoren que finalment se sotmeti a votació de la militància, la qual cosa –remarquen– no es fa en totes les formacions.

stats