Partits Polítics

Els turullistes deixen David Torrents sense competències en política municipal a Junts

La coordinació dels càrrecs locals electes l'assumirà l'adjunt al secretari general, David Saldoni

3 min
Imatge del congrés de Junts

L'Hospitalet de LlobregatMés enllà del full de ruta polític, en els congressos dels partits hi ha un altre element que sempre es cou entre bastidors però que és clau en la vida interna: la ponència d'organització. En el cas de Junts ja era la que tenia més esmenes i, tal com es preveia, aquest dissabte a l'Hospitalet de Llobregat és on s'ha concentrat més tensió. Els dos principals sectors del partit havien presentat esmenes als estatuts per guanyar competències dins l'estructura i una de les qüestions en joc era qui es quedava l'acció municipal. Doncs bé, els turullistes s'han imposat al sector de la presidenta del partit i del Parlament, Laura Borràs, i han aconseguit aprovar una esmena que deixa sense facultats en matèria local el secretari d'organització, David Torrents, del seu entorn més proper. Per contra, totes aquelles esmenes que volien buidar de contingut l'adjunt al secretari general, càrrec que ocuparà David Saldoni –exsecretari d'organització i proper a Turull–, han decaigut i és qui concentrarà la coordinació municipal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No ha servit de res l'intent que a primera hora del matí han fet Turull, com a secretari general, i la mateixa Borràs en una reunió amb els principals promotors de les esmenes per acabar amb el pols. D'entrada han pactat que es retiraven totes i es mantenien els estatuts pactats per Borràs i Turull, on es dotava Saldoni i Torrents de competències de coordinació local, però durant el debat de la ponència s'ha trencat l'acord. Segons diverses fonts consultades, el corrent d'esquerres de Junts –que presideix la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula– les ha mantingut i, a partir d'aquí, els altres també ho han fet.

El secretari d'organizació de Junts, David Torrents.

El resultat és que ha tirat endavant el contingut de les esmenes presentades pel Vallès Oriental (la comarca de Turull), el Maresme i una altra del Berguedà que modifiquen les competències del secretari d'organització: les limita a ser el "responsable intern del partit i de la coordinació física dels seus actes interns (consell nacional) i dels externs, d'acord amb el secretari general" i suprimeix la possibilitat que també coordini els càrrecs locals electes. Una situació que va provocar tensió i que el mateix Torrents, present en el debat, s'encarés amb els representants d'aquestes comarcals.

En roda de premsa, la coordinadora de la ponència d'organització, la consellera Violant Cervera, ha dit que s'ha respectat "més o menys" el pacte que van rubricar Borràs i Turull el mes de maig per fer la nova direcció i que, en tot cas, s'aniria modulant de cara a les eleccions municipals. Cervera ha recordat que el secretari general, com a responsable màxim de l'executiva juntament amb la presidenta, també té la capacitat de coordinar l'acció municipal i que ho pot delegar a la secretaria d'organització si cal. "Tenim molta feina de cara a les municipals del 2023", ha dit per treure ferro al debat. El redactat final de la ponència organitzativa s'ha acabat aprovant amb el 98% dels presents.

No és el primer cop que l'actual secretari d'organització té problemes amb els turullistes. De fet, no va passar el llindar mínim en el congrés d'Argelers per ser escollit, la qual cosa es va interpretar com un vot de càstig cap a la presidenta del Parlament, que és qui el va proposar. Borràs i Turull van pactar tornar-lo a sotmetre a votació de la militància unes setmanes després i llavors sí que va aconseguir la ratificació.

stats