Política 26/07/2016

L'unionisme exigeix a Forcadell que acati la decisió del TC i eviti un "cop a la democràcia"

Ciutadans, PSC, PP i Societat Civil Catalana reclamen que no es faci la votació de les conclusions de la comissió d'estudi i del procés constituent. Socialistes i populars avancen que no participaran a la votació

Gerard Pruna
4 min
La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, acompanyada del seu nucli dur a la cambra

BarcelonaL'unionisme ha endurit aquest dimarts els seus avisos a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per reclamar-li que eviti el debat al ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. En roda de premsa, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha exigit a Forcadell que actuï com a presidenta de la cambra catalana "i no de l'ANC" i acati l'avís del Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acompanyada de la plana major del grup parlamentari taronja, Arrimadas ha demanat a Forcadell que "paralitzi aquest cop contra la democràcia", i ha opinat que la votació de les conclusions del procés constituent suposaria "anar un pas més enllà" i seria el més greu que hagi passat al Parlament.

"Espero que Forcadell no pensi que està per sobre de les lleis i assumeixi la seva responsabilitat", ha afegit la cap de l'oposició, que ha subratllat que tot i que JxSí i la CUP tenen majoria al Parlament, la suma de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i PP va obtenir més vots el 27-S.

Albiol avisa que els diputats independentistes "pagaran les conseqüències"

En la mateixa línia, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha demanat que el Parlament no cometi un "atemptat contra l'estat de dret, la llibertat i la democràcia" i renunciï a votar les conclusions. A més, el dirigent popular ha demanat reunir-se dimecres amb Forcadell per sol·licitar-li personalment que impedeixi el debat.

Albiol, que manté contactes amb Inés Arrimadas i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per intentar consensuar una actuació conjunta, ha proposat que la resta de grups marxin del ple en el cas que se celebri finalment una votació que considera "il·legal". "Junts pel Si i la CUP estan posant el Parlament de Catalunya al mateix nivell que el de Veneçuela", ha lamentat.

El coordinador general del PP a Catalunya ha avisat també que si finalment s'acaba celebrant la votació, el govern espanyol "no es quedarà de braços plegats" i els diputats independentistes "acabaran pagant-ne les conseqüències". "Tots els catalans i la resta d'espanyols han de tenir clar que passarà un dia, una setmana o un mes, però que els que vulneren l'estat de dret pagaran les conseqüències", ha avisat.

El PSC no participarà a la votació

Qui tampoc participarà a la votació de les conclusions seran els diputats del PSC. Ferran Pedret ha anunciat aquest dimarts que el seu grup participarà del debat per mostrar el seu rebuig a la proposta de procés constituent però no votarà com a senyal de protesta. Així, els diputats socialistes es quedaran a l'hemicicle però no votaran ni a favor, ni abstenció ni en contra.

Pedret ha atribuït un cop més el fet que es votin aquestes conclusions a la necessitat de JxSí de "tornar a guanyar-se la confiança" de la CUP abans de la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El diputat del PSC ha avisat que complir les conclusions del procés constituent provocaria un "conflicte institucional, social i polític".

Catalunya Sí que es Pot votarà en contra de les conclusions

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot ha rebutjat participar de qualsevol front i optarà per la seva pròpia estratègia de cara al ple. Així, segons ha explicat el portaveu, Joan Coscubiela, els 11 diputats del pol d'esquerres no participaran a la votació sobre la inclusió del debat a l'ordre del dia però sí a la que es faci sobre les conclusions, on votaran en contra.

Coscubiela ha defensat que el compromís del seu grup amb el procés constituent és indubtable, però ha justificat el vot en contra de CSQP perquè l'acord entre JxSí i la CUP "dinamita els ponts" i "empetiteix i debilita" el procés constituent. A més, ha criticat que la mesa no s'hagi pronunciat sobre la inclusió d'aquest debat en el ple i siguin els dos grups independentistes qui l'impulsin "per la porta del darrere".

Societat Civil demana al govern espanyol que acabi amb la "rebel·lia institucional"

També Societat Civil Catalana (SCC) ha parlat aquest dimarts sobre la votació que s'ha de produir al Parlament. En un comunicat, ha titllat de "cop d'estat" el contingut de les conclusions i ha reclamat als diputats que es neguin a participar en la seva tramitació al ple del Parlament. En el cas que els grups independentistes segueixin endavant amb la seva intenció, SCC espera que el TC i el govern espanyol acabin amb la "situació de rebel·lia institucional" que hi ha a Catalunya.

Aquest matí, la reunió de la mesa ha evitat entrar de nou al debat sobre la votació de les conclusions. Un cop anunciada la intenció de Junts pel Sí i la CUP de sotmetre-les a la votació del ple, la incògnita ara és en quin moment entre aquesta tarda i dijous se celebra el debat. Serà aleshores quan començarà el ball.

Empresaris de Catalunya acusa el Parlament de "prevaricar"

"Estem davant d'un còctel econòmicament letal basat en prevaricació institucional per part del Parlament i ingovernabilitat per falta de govern a nivell nacional que lesiona greument els interessos de les empreses catalanes", defensa Empresaris de Catalunya en un comunicat. Aquesta entitat unionista, presidida per Josep Bou, assegura que situar-se "voluntàriament fora de la llei" no només és un delicte, sinó també un "acte de descrèdit" que provoca una "autoinhabilitació" de la pròpia cambra.

stats