Política 20/10/2020

Un veredicte que evidencia el greuge amb Forcadell

Lluís Guinó, Anna Simó i Mireia Boya censuren la diferència en el càstig a l’expresidenta de la cambra

Mireia Esteve / Xavi Tedó
2 min
Carme Forcadell el dia que va prendre possessió del càrrec de presidenta del Parlament / PERE VIRGILI

«Enlloc d’Europa es criminalitza l’activitat parlamentària encara que critiqui l’‘statu quo’»

“És excessivament previsible i injusta”. Aquest és el diagnòstic que feia ahir el diputat de JxCat i exmembre de la mesa del Parlament Lluís Guinó després de conèixer la sentència del TSJC. De fet, ja avançava que no es quedaran de braços plegats i que la recorreran a la justícia europea. Guinó considera que la sentència respon a “l’antecedent directe de la sentència del Suprem” i lamenta la “incoherència jurídica” amb el cas de l’expresidenta de la cambra Carme Forcadell, però també amb el de la resta de presos. Guinó també va denunciar la “dinàmica de judicialitzar i criminalitzar activitats parlamentàries” i va afirmar: “Enlloc d’Europa es criminalitza l’activitat parlamentària, per més crítica que sigui amb l’statu quo”. Tot i mantenir molt probablement l’escó al Parlament fins al 14-F –encara poden recórrer la sentència–, Guinó no es podrà presentar a les pròximes eleccions.

«La sentència demostra que han castigat Forcadell per ser presidenta de l’ANC i no del Parlament»

L’exmembre de la mesa del Parlament Anna Simó no va poder evitar pensar en l’expresidenta de la cambra, Carme Forcadell, quan va conèixer el veredicte del TSJC. “La sentència encara posa més en evidència el que estan fent pagar a Carme Forcadell. Ella va fer exactament el mateix que nosaltres o nosaltres vam fer exactament el mateix que ella, i a ella li han caigut onze anys de presó i a nosaltres ens han condemnat per un delicte de desobediència que no comporta presó”, va criticar la dirigent republicana. La condemna a l’expresidenta del Parlament no va ser, a parer seu, per haver permès el debat de les anomenades lleis de desconnexió: “Aquí es demostra fins a quin punt han volgut castigar Carme Forcadell, i no per ser presidenta del Parlament, sinó per ser presidenta de l’ANC, perquè si no li haurien aplicat la mateixa pena que a nosaltres, perquè ella no va fer servir cap vot de qualitat durant les votacions del ple”.

«La irregularitat democràtica és que l’advertiment il·legítim del TC hagi comportat presos i exiliats»

La diputada de la CUP Mireia Boya tenia un regust ben amarg ahir. “No puc estar contenta, perquè condemnen els meus companys de la mesa per permetre el debat de dues lleis que vaig signar”, va subratllar, per deixar clar que la seva absolució no la compensa. També va pensar en Carme Forcadell. “Ells, condemnats per desobediència, i ella, a onze anys de presó. La parcialitat de la justícia rau aquí”, va dir. El més greu del veredicte és l’argumentació: “Dos anys i mig per dir-nos que podem pensar en la independència però que mai la podrem tramitar al Parlament, i el TC no té legitimitat per dir a cap diputat què ha de pensar, debatre o aprovar”. “La irregularitat democràtica –va afegir– és que l’advertiment il·legítim hagi comportat presos i exiliats”. Si s’obre ara una via per al retorn d’Anna Gabriel i Marta Rovira, Boya va dir que ho hauran de valorar els seus advocats.

stats