"Viva España!", "Viva el rey!": Sanxenxo aclama Joan Carles I enmig d'un espectacle mediàtic

L'emèrit dona la mà a diversos fidels, animats per alguns periodistes a dedicar-li càntics

4 min
El rei emèrit arriba a Sanxenxo dos anys després d'haver marxat d'Espanya (20 de maig de 2022)

Sanxenxo"Canten un «Viva el rey» o algo!", diu un periodista que grava amb el mòbil. I els socis del Reial Club Nàutic de Sanxenxo responen a la invitació: "Viva el rey! Viva el rey!" Joan Carles I s'ha retrobat aquest divendres al migdia amb els seus companys de regates envoltat d'unes 300 persones, gairebé dos anys després de la seva fugida a Abu Dhabi. Molts reconeixen el seu comportament reprovable, però el deslliguen de l'afecte que ell ha mostrat durant tants anys per la gent de les Ries Baixes. El rei emèrit ha respost saludant, fent abraçades i, fins i tot, donant la mà a alguns dels socis que eren més a prop. "Fabulós, fabulós!", resumia la María Esperanza, una senyora que patia per si els periodistes li taparien l'arribada de Joan Carles I, a qui ha vist per Sanxenxo durant dues dècades.

El rei emèrit arriba al club nàutic de Sanxenxo

Ha sigut una rebuda càlida per a Joan Carles I, però en un reducte on se sent còmode i protegit, on no hi ha pràcticament oposició a la seva figura -aquest dissabte es podrà calibrar en una concentració de rebuig que s'ha convocat a les 12 del migdia-. Al balcó del club uns socis han desplegat una gran bandera d'Espanya, d'altres s'han ubicat a l'entrada, on es congregaven els mitjans de comunicació, i els habitants que no tenen accés al recinte s'ho miraven des d'una mica més enllà, al passeig del port. Com aquest dijous, quan va aterrar a l'aeroport de Vigo, l'emèrit ha arribat de copilot al cotxe del seu amic Pedro Campos, que l'acull a casa seva. També l'acompanyava la Infanta Elena, l'únic suport de la família que s'està fent visible en aquesta primera visita a Espanya. Dilluns Joan Carles I tindrà una visita privada amb Felip VI a Zarzuela que ni tan sols apareix a l'agenda oficial del rei.

La mobilitat de Joan Carles I és molt limitada. Ha baixat del cotxe amb algunes dificultats, lentament, ajudat del bastó i agafat del braç d'un home, i ha caminat fins on l'esperava l'alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, un altre dels seus fidels. També hi havia el seu equip de govern, el president del Clúster de Turisme de Galícia, el patró major de la confraria de pescadors, el president del consorci d'empresaris turístics i un representant de Viatges InterRías. Més enllà del nucli de Sanxenxo, la Xunta de Galícia ha ignorat la visita de Joan Carles I no hi ha acudit ningú. Si bé el president, Alfonso Rueda, va celebrar el viatge de l'emèrit perquè "posa Galícia al mapa", s'ha volgut curar de no aparèixer a la fotografia. Fins i tot la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest divendres que "són temps de Felip VI".

Especialment destacat ha estat el pronunciament de l'exvicepresidenta primera del govern espanyol Carmen Calvo, qui va començar a treballar en els canvis en el funcionament de la monarquia per dotar-la d'un punt de transparència. "Avui pugen les temperatures a tot el país. Gran bochorno a Sanxenxo", ha piulat a Twitter. La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha assenyalat que "a la ciutadania li agradaria rebre explicacions de tot el que ha passat". Els periodistes no han aconseguit unes paraules de l'emèrit, i això que ho han intentat. "Tornarà al juny?", "Participarà en la regata?", "Donarà explicacions?" Han provat sort unint esforços i tres o quatre s'han posat d'acord per cridar alhora: "Acosti's!" Telmo Martín deia des de la distància que no podia portar-lo fins allà.

Finalment, l'emèrit no fa de patró del 'Bribón'

Després de fer-se una fotografia amb els tripulants del Bribón, el pare de Felip VI ha entrat al club. Allà una periodista gallega li ha entregat uns esclops típics de les zones rurals de Galícia que tenien la seva cara i la de la reina Sofia dibuixades. "Però si no plou", assegura que li ha dit Joan Carles I. Ella li ha explicat que fa anys ja n'hi havien regalat uns a la seva esposa. Tot seguit, dins del club ha rebut un aplaudiment de la junta directiva i alguns socis, així com de membres de les altres tripulacions que participen en la regata. Després d'un breu aperitiu i algunes instruccions sobre la competició, s'ha dirigit en cotxe cap a l'embarcació. Davant l'expectació dels mitjans, ha tornat a abaixar la finestra i se li ha pogut llegir als llavis un "Moltes gràcies".

Les escales que l'han conduït cap al moll l'han tornat a posar en dificultats, com dijous quan va baixar de l'avió. Les televisions han retransmès en directe la seva pujada al Bribón, on el seu company d'equip Alejandro Abascal li ha aconsellat no exercir de patró, tenint en compte el fort vent i l'onatge. Joan Carles I ha fet cas de la recomanació i segueix la regata des del Cristina, la pneumàtica de suport. "Jo no em mouré d'aquí fins que torni a passar", diu la Famara, una canària de 19 anys, acompanyada de la seva parella, l'Aitiara. Sorprèn tanta entrega cap a l'exmonarca donada la seva joventut, però de seguida reivindiquen els valors que a una li ha transmès la seva àvia i a una altra l'internat de monges on ha viscut la seva infància i adolescència. "La vida no és sortir de festa i fumar i beure cada dia. És venir aquí a gaudir del dia", subratlla l'Aitiara.

Després de gairebé dos anys sense trepitjar Sanxenxo, els habituals tenien ganes de rebre'l amb els braços oberts. Era un plató de televisió idoni que s'ha explotat fins al punt de causar sorpresa als veïns, que sempre han viscut amb normalitat la presència de Joan Carles I. L'estrany ha sigut, de fet, que fossin ells els que gravaven amb els seus mòbils les corredisses dels periodistes amunt i avall.

stats