Política 13/04/2021

Vox s'aferra al discurs xenòfob a Madrid (encara que sigui manipulant documents) per diferenciar-se d'Ayuso

Apunta una llista amb noms d'origen magrebí donant a entendre que cobren més ajudes al lloguer, quan és una llista d'exclosos de l'ajuda

2 min
Les líders del PP i de Vox a l’Assemblea de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (esquerra) i Rocío Monasterio.

MadridVox està fent gala del seu discurs més dur aquesta campanya madrilenya, revifant la seva xenofòbia. Santiago Abascal i la seva candidata el 4-M, Rocío Monasterio, necessiten marcar perfil propi per acaparar prou vots per superar la barrera del 5% per entrar a l'Assemblea de Madrid. Les enquestes ara mateix els situen superant per poques dècimes aquest llindar, de manera que perillaria la seva presència en un bastió tan important com la capital espanyola.

Per això han emprès una campanya amb molts tics racistes que cada cop van a més, encara que sigui manipulant documents per intentar acusar la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, de concedir més ajudes a persones amb cognoms estrangers. A l'amenaça de deportar el portaveu del sindicat de manters, l'espanyol d'origen senegalès Serigne Mbayé, després del seu fitxatge a la llista d'Unides Podem –tot i que porta 15 anys a l'Estat i té la nacionalitat–, s'hi ha sumat aquest dimarts l'assenyalament d'una llista manipulada amb cognoms sobretot d'origen magrebí donant a entendre que se'ls concedeixen més ajudes al lloguer.

"Amb Vox, els espanyols no tornaran a ser els últims. Ni a la Comunitat de Madrid, ni a la resta d'Espanya", assenyalen en un tuit al seu compte oficial en què es veu una llista mig difuminada sobre "Ajudes al lloguer a la Comunitat de Madrid 2019", en què s'assenyalen els "sectors preferents requerits al cobrament". El que amaga el tuit és una nova informació totalment manipulada. El fet és que la llista té un total de 26 pàgines on la majoria de cognoms són d'origen espanyol, però només es destaquen els primers amb la A, que tenen més possibilitats per abecedari de ser d'origen magrebí.

Una llista que significa el contrari

Però lluny de limitar-se a això, el fet és que la llista, fàcilment accessible des d'internet, no és per a persones a qui se'ls concedeix l'ajuda al lloguer, sinó per a persones a qui inicialment se'ls havia concedit però que per "no presentar la documentació assenyalada", o per ser "incorrecta", o per "no haver justificat la totalitat de l'ajuda reconeguda", se'ls demana que paguin el lloguer sencer. És a dir, el que en un primer cop d'ull és un dard a Ayuso, si s'argumenta, suposa el contrari: que es deneguen ajudes a persones amb cognoms d'origen magrebí –s'ha de tenir en compte que per tenir aquests cognoms no vol dir que no siguin espanyols; de fet, per demanar ajudes cal tenir en la majoria d'ocasions la documentació en regla, cosa que és impossible per a les persones més vulnerables en situació irregular.

La xenofòbia de Vox cada cop va a més. Abascal també va aferrar-s'hi al Congrés en plena campanya de les catalanes del 14-F assegurant que Espanya viu un procés "d'islamització" i una "invasió" migratòria. Va topar-se davant per davant del mur del bloc de la investidura, però qui va evitar respondre al líder del partit ultra llavors va ser Pedro Sánchez, que només parla de Vox per intentar emparellar-lo amb el PP. De fet, els de Pablo Casado encaren un dilema electoral a Madrid en plena precampanya: volen la majoria absoluta, però si acaparen massa "vot útil" i Vox es queda fora de l'Assemblea, podria acabar governant l'esquerra i que vots de la dreta es perdessin.

stats