PSOE i Unides Podem allarguen el xoc sobre la reforma laboral

Els dos partits s'emplacen a continuar negociant davant la manca d'acord

4 min
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ahir a Santiago de Compostel·la.

MadridAquesta crisi no és una crisi qualsevol, ja que afecta el que Unides Podem (UP) considera la seva joia de la corona: la figura de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el seu compromís de derogar la reforma laboral del PP. Per això aquest pols s’ha convertit en un veritable test d’estrès per a la coalició, un xoc que dues delegacions d’alt nivell dels dos partits no van ser capaces de desencallar aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nucli de la discussió basculava al voltant de qui ha de participar en les negociacions sobre la reforma laboral amb els agents socials, si havia de ser només cosa de Treball o si s’hi havien d’involucrar altres ministeris. Però ara ja no. Ara es discuteix l’abast mateix de la reforma, tot i que en l’acord de coalició es parlava obertament de “derogar” la norma aprovada pel PP.

Segons fonts socialistes, la reunió va ser “constructiva i amb bon to” i les dues delegacions es van emplaçar a “continuar parlant”. Per part d’Unides Podem no es valorava tant el to de la reunió com el fet que “serà necessari continuar negociant, ja que de moment no hi ha un consens sobre la reforma laboral”. “Hem anat al fons, al contingut”, afegien. El xoc s’allarga i les espases continuen alçades.

I això que a la trobada del comitè de seguiment de l’acord de coalició hi havia primeres espases de les dues formacions. Per part del PSOE hi van assistir el ministre de la presidència, Félix Bolaños; la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i el portaveu al Congrés, Héctor Gómez. I per part d’Unides Podem la ministra de Drets Socials i líder orgànica de Podem, Ione Belarra; la ministra d’Igualtat, Irene Montero; el portaveu al Congrés, Pablo Echenique; el dirigent d’IU Enrique Santiago, i dues persones de confiança de Yolanda Díaz, el seu cap de gabinet, Josep Vendrell, i el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez.

La vicepresidenta Díaz ja havia reconegut al matí en un acte a Santiago de Compostel·la que el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem passa per un moment “delicat” arran de les diferències per com s’ha d’encarar la negociació sobre la reforma laboral. Sent ella habitualment moderada, aquestes paraules sonaven a crisi greu.

El protagonisme en la negociació

El PSOE defensa que la vicepresidenta primera, Nada Calviño, com a coordinadora de la política econòmica de l’executiu, ha de tutelar les negociacions amb els agents socials, mentre que Unides Podem considera que és una competència de Díaz. En el rerefons també hi ha discrepàncies sobre el contingut, perquè Calviño no vol una derogació completa de la norma que va aprovar el PP, sinó només dels seus aspectes més lesius, i Díaz, sí.

Des d’UP no en tenen cap dubte: la negociació l’ha de liderar “qui té les competències per fer-ho”, és a dir, Díaz. I afegeixen: “És com si poses Irene [Montero] a liderar la reforma laboral o la llei d’educació. No tindria gaire sentit”.

Fins ara la negociació sobre la reforma laboral s’ha dut a terme entre el ministeri de Treball i els agents socials -sindicats i patronals- a través de reunions setmanals. Si bé aquest dilluns Calviño va insistir en una coordinació d’aquestes trobades a través de reunions paral·leles entre els altres ministeris -en concret, a través de la mesa de seguiment del Pla de Recuperació i Resiliència, que presideix Pedro Sánchez, expliquen fonts del ministeri d’Economia-, el seu plantejament suposa que la seva cartera i els altres ministeris guanyin protagonisme en la negociació.

Però, a més, el ministeri d’Economia i el de Treball xoquen també en el contingut de la reforma. Un dels punts més espinosos és el de la prevalença dels convenis d’empresa. La reforma del PP permet que les empreses tinguin la possibilitat de despenjar-se del conveni col·lectiu del sector i prioritzar els de l’empresa, que en funció del sector pot empitjorar les condicions laborals, denuncien els sindicats. Mentrestant, Calviño hi va passar ahir de puntetes i va apuntar a “una bona articulació dels diferents convenis”.

Suport de Sánchez a Calviño

La vicepresidenta primera va rebre dilluns el suport del president, Pedro Sánchez, que en un acte a Madrid va subratllar que “tot el govern està compromès amb la modernització de la legislació laboral”. Sánchez va tornar a garantir que la reforma laboral es farà “des del consens i amb diàleg amb els agents socials” per evitar el que va passar amb les reformes laborals del Partit Popular dels anys 2011 i 2013, que “van trencar el diàleg social”, va dir.

En un acte organitzat precisament al ministeri d’Economia i acompanyat per la mateixa Calviño, Sánchez va aprofitar l’avinentesa per dir que “s’enorgulleix de la vicepresidenta” primera i de “pertànyer i liderar un govern que obre aquests debats rics, de profunditat, tan necessaris”. Calviño, per la seva banda, va dir que el govern espanyol “ha de tenir una sola veu” i que “per això cal que hi hagi una cooperació de tots els ministeris”.

Al seu torn, el comissari europeu Paolo Gentiloni, es va mostrar comprensiu amb la situació de crisi a la Moncloa: “Jo vinc d’Itàlia i entenc que és normal tenir divisions, però per descomptat que un govern té unitat política, i així ho ha expressat el president [Pedro Sánchez]”. Brussel·les no veu amb bons ulls la derogació completa de la norma i ha demanat un compromís en aquest sentit al govern espanyol.

En declaracions al canal 24h dilluns al vespre, la portaveu de l’executiu, Isabel Rodriguez, va treure ferro a la crisi i va instar a “normalitzar” situacions com les d’ahir. Aquest dimarts, però, de ben segur que haurà de respondre moltes preguntes sobre aquesta crisi en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres.

stats