JIHADISME

L’Estat Islàmic executa un altre periodista

Un nou vídeo mostra la decapitació de Steven Sotloff, el nord-americà amenaçat després de Foley

L’Estat Islàmic ha decapitat el periodista nord-americà Steven J. Sotloff i altra vegada n’ha publicat el vídeo a internet, que de seguida va ser esborrat de les xarxes. La informació la va fer pública ahir a la tarda el grup d’intel·ligència SITE, una organització d’investigació que rastreja publicacions web jihadistes.

L’execució de Sotloff, de 31 anys, es va produir malgrat les súpliques de la seva mare -també en un vídeo difós a internet- dirigides directament al màxim líder de l’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, demanant-li misericòrdia per al seu fill, un periodista independent que va ser capturat al nord de Síria fa un any.

La notícia de la decapitació de Sotloff arriba dues setmanes després de l’assassinat de James Foley, de 40 anys, un altre periodista nord-americà decapitat per l’Estat Islàmic, en un vídeo en què ja s’advertia que Sotloff seria el següent a morir.

Les decapitacions i amenaces gravades en vídeo per l’Estat Islàmic han convertit l’avanç del grup islamista a l’Iraq i Síria en una crisi d’alt nivell per a l’administració Obama i els seus aliats occidentals.

La família de Sotloff va emetre un comunicat a través d’un portaveu, Barak Barfi, que suggeria que donaven credibilitat al vídeo: “La família ja coneix l’horrible tragèdia i està de dol en privat. No hi haurà comentaris públics dels familiars en aquest moment tan difícil”.

Un portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va dir ahir que encara no podia confirmar l’autenticitat del vídeo. “Serà analitzat amb molta atenció pel govern dels Estats Units i els nostres serveis d’intel·ligència per determinar-ne l’autenticitat”, es va limitar a afirmar Earnest. La portaveu del departament d’Estat, Jen Psaki, va assegurar que s’estava “treballant tan ràpid com era possible” per determinar si el vídeo era autèntic i que els Estats Units patirien una gran “consternació” si es confirmava la decapitació.

“He tornat, Obama”

En el vídeo, Sotloff es descriu a ell mateix com “el preu pagat” per la decisió de l’administració Obama d’atacar objectius de l’Estat Islàmic a l’Iraq. El mateix terrorista encaputxat que va aparèixer al vídeo de la decapitació de Foley -amb un marcat accent britànic que va posar en alerta el govern del Regne Unit-, també apareixia aquest cop al costat de Sotloff: “He tornat, Obama, i he tornat a causa de la teva política exterior arrogant cap a l’Estat Islàmic”, deia aquest cop. Segons SITE, al final del nou vídeo, titulat Segon missatge a Amèrica, el botxí de l’Estat Islàmic amenaça de matar un tercer presoner, en aquest cas un britànic que va identificar com a David Cawthorne Haines. De fet, en aquest segon vídeo el terrorista no només es dirigeix a Obama, sinó que també adverteix els “governs que entrin en aquesta aliança del mal d’Amèrica contra l’Estat Islàmic” perquè “es facin enrere”.

Sotloff va néixer a Florida i era col·laborador de la revista Time i altres publicacions, per a les quals havia informat sobre les convulsions al Pròxim Orient durant els últims anys. La seva captura per part de l’Estat Islàmic es va mantenir en secret durant mesos, a petició de la família, fins que va aparèixer en el vídeo de l’execució de Foley, fa dues setmanes.

No se sap del cert quan i on es va gravar el vídeo de l’assassinat de Sotloff. Alguns funcionaris d’intel·ligència deien ahir que creuen que Sotloff va ser executat el mateix dia que Foley, i que els propagandistes de l’Estat Islàmic han decidit espaiar la publicitat de cadascun dels assassinats per causar més impacte.

No obstant, en el vídeo fet públic ahir, Sotloff apareix amb una barba de pocs dies i més cabell al cap, a diferència de la seva imatge en la gravació del 19 d’agost de la mort de Foley, en què Sotloff apareixia gairebé calb i relativament ben afaitat, cosa que probablement podria indicar que els vídeos es van gravar en moments diferents.

Dijous passat la mare del periodista assassinat, Shirley Sotloff, va fer una crida en un emotiu vídeo dirigit als captors del seu fill. “Li prego que utilitzi la seva autoritat per perdonar-li la vida al meu fill”, demanava Sotloff al líder de l’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi. Es creu que hi ha almenys dos nord-americans més que també estan en mans d’aquest grup jihadista.

AI acusa els jihadistes de fer “neteja ètnica” a l’Iraq

Amnistia Internacional va fer públic ahir un informe en què acusa l’Estat Islàmic d’estar duent a terme una “neteja ètnica” i crims de guerra -com ara execucions sumàries i segrestos massius- contra les minories ètniques i religioses del nord de l’Iraq. L’endemà que l’ONU donés xifres oficials sobre l’escalada de violència a la regió durant el mes d’agost, que ha deixat 1.420 morts, l’ONG va fer públic el seu informe Neteja ètnica a gran escala: l’atac sistemàtic de l’Estat Islàmic a les minories del nord de l’Iraq. L’estudi, que inclou el relat de diversos supervivents, assegura que 830.000 persones han fugit de les àrees atacades per l’Estat Islàmic des del 10 de juny, i que “milers” de persones han sigut assassinades i segrestades. “L’Estat Islàmic està portant a terme crims menyspreables i ha transformat zones rurals de Sinjar (al nord de l’Iraq) en camps de mort amarats de sang en la seva brutal campanya per esborrar qualsevol rastre de la població àrab i musulmana no sunnita”, va afirmar amb tota contundència la responsable d’AI a l’Iraq, Donatella Rovera. L’activista va acusar el govern iraquià de no fer prou per protegir aquestes minories del nord del país i de limitar-se a donar armes als voluntaris xiïtes perquè vagin a lluitar contra l’Estat Islàmic. L’informe de l’ONG reuneix dades sobre diverses execucions massives perpetrades a la regió del Sinjar aquest agost, en els dies en què es va produir l’èxode de milers de membres de la minoria iazidita.

Més continguts de