TELEVISIÓ
Mèdia 16/05/2013

Pujol parla del seu pas per la presó

TV3 emet dimarts el documental 'Pujol Catalunya', basat en el sumari inèdit del seu consell de guerra

Albert Castellví Roca
2 min

Barcelona.Jordi Pujol sempre ha estat reticent a parlar del judici que l'any 1960 el va portar a la presó, i especialment de les tortures a què el va sotmetre la policia després de ser detingut. Però ara ha accedit a fer-ho per al documental Pujol Catalunya. El consell de guerra , que s'estrenarà dimarts vinent (21.50) dins del Sense ficció de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El director del treball, Enric Canals, assegura que no va ser fàcil que l'expresident de la Generalitat accedís a participar-hi, però que el va convèncer quan li va mostrar tota la documentació referent al procés, que durant 52 anys havia estat oculta i que Canals ha aconseguit que sortís a la llum per primera vegada. "Veure aquells papers el va commoure", explica el periodista en referència a Pujol, a qui va demanar que contribuís a explicar uns fets "que el depassen, que formen part de la història recent". Finalment va obtenir un sí, amb la condició que "no se'n fes escudella". De fet, el mateix documental recull unes declaracions de Pujol en aquest sentit: "Hauria preferit que aquesta entrevista no me la fes. D'aquestes coses no n'hem de fer matèria de vanaglòria", diu l'expresident, que va concedir "més d'una hora" de conversa a Canals però que va evitar entrar en detalls del seu pas pel calabós.

Pujol Catalunya -que agafa el títol de les pintades que van aparèixer arreu del país l'estiu del 1960 per reclamar l'alliberament de Pujol, però també com a campanya per fer revifar el sentiment nacional dels catalans- arrenca recordant la frase " Todos los catalanes son una mierda ", que va pronunciar l'aleshores director de La Vanguardia , Luis Martínez de Galinsoga, i que un grup de joves catalanistes encapçalats per Pujol van aprofitar per despertar la consciència dels ciutadans.

La situació va desembocar en els Fets del Palau de la Música, que van tenir lloc el 19 de maig del 1960, quan part del públic assistent va interpretar el Cant de la senyera i es van repartir els pamflets titulats Us presentem el general Franco . Els impulsors de la protesta van ser detinguts i torturats, i Pujol -autor del text- i l'impressor Francesc Pizón -que havia imprès els fullets- van ser sotmesos a un consell de guerra que va acabar amb sentències de set i tres anys de presó, respectivament.

El documental, que té regust de thriller , utilitza els testimonis de Pujol i d'una quinzena més de persones implicades directament o indirectament en els fets, a més de diversos documents inèdits -una setantena d'informes policials, expedients de Pujol i de Vicente Juan Creix, el policia responsable del cas, a més dels 342 folis del sumari- per reconstruir la investigació policial, les detencions, les tortures, el judici, la sentència i l'alliberament de Pujol, que finalment només va passar dos anys i mig a la presó.

El treball, d'una hora de durada, és una producció de TV3 amb la col·laboració d'Optim TV.

stats