Ara Premium 20/06/2014

‘Wait and see’, també a la Villa y Corte

2 min

PeriodistaPolítics i periodistes d’ànima republicana més o menys explícita no podien estar ahir especialment satisfets a Madrid davant de tanta parada militar, cordó policial, itinerari alternatiu i desfilada motoritzada. Però tampoc ho estaven els cercles monàrquics més convençuts, que mostraven el seu descontentament per com s’ha dut a terme un canvi de rei tan deslluït en la pompa i la representació internacional i la seva inquietud davant d’alguns senyals que consideren preocupants.

El descontentament dels sectors més conservadors l’ha provocat, per exemple, l’absència de cerimònia religiosa i de referents cristians en tots els actes de proclamació del nou monarca. Deslligar la Corona de la creu sembla un pas lògic en un estat no confessional, però alguns sectors ho veuen com el perillós inici d’un procés laïcitzant que se sap on comença però no on acaba. Alguns mitjans ultraconservadors ahir se’n queixaven amargament.

Aquestes tensions en importants centres de poder mediàtic de l’entorn del PP són reveladores de la por d’una transformació significativa dels principis que han animat fins avui la democràcia espanyola, i molt en particular el model d’estat.

Diversos observadors de la dreta estan estudiant minuciosament tots i cadascun dels passos que es fan des de l’entorn més pròxim a Felip VI per preveure i, en cas necessari, frenar qualsevol intent de transfigurar el que ells consideren que són els punts bàsics dels consensos de la Transició.

Algunes reflexions del rei Felip en el seu discurs de presa de possessió, lògicament, han alertat aquests sectors. Principalment, l’afirmació que a Espanya hi caben “les diferents maneres de sentir-se espanyol”. Una frase que, en canvi, no va aconseguir pràcticament ni excitar els aplaudiments dels presidents Mas i Urkullu al Congrés.

La desconfiança de la dreta conservadora s’ha palesat també en algunes decisions constitucionalment discutibles, com la d’escudar-se en un presumpte informe de l’Advocacia de l’Estat -òrgan al qual, per procedència professional, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, se sent molt pròxima- per impedir que ciutadans portadors de banderes republicanes poguessin acostar-se ahir al recorregut dels nous reis pels carrers de la capital.

Els silencis, encara

Els esforços del govern del PP per blindar la monarquia aquests dies han sigut evidents. En cercles periodístics s’apunta, en aquest sentit, a l’existència d’un pacte de silenci als mitjans de comunicació des de l’anunci d’abdicació sobre les qüestions més polèmiques que amenacen la monarquia, afavorit per la desaparició d’escena de Pedro J. Ramírez. Un pacte de silenci “aconsellat” des de l’executiu central per evitar turbulències en l’impàs.

Així doncs, molta menys eufòria de la previsible i molta més precaució de l’esperada a la capital en els àmbits teòricament més partidaris de la Corona.

stats