previsions 05/10/2021

La méteo: ruixats puntuals però intensos a la costa

La sensació de tardor tornarà a revifar demà i marcarà la resta de la setmana

3 min

BarcelonaDesprés d'un matí amb fred de novembre, el sol i el vent de Ponent han fet que al migdia la temperatura es disparés entre 3 i 8 graus més que ahir en general. La pujada més forta s'ha donat en ciutats de la costa com Barcelona i Mataró, on a primera hora de la tarda hi havia 8 graus més que ahir a la mateixa hora. D'entre les màximes més altes del dia destaquen els 28,1 graus de Tortosa, els 27,1 de Tarragona, els 26,5 de l'Ametlla de Mar els 26,1 de la Zona Universitària de Barcelona. Aquesta nit encara ha fet més fred que en l'anterior. D'entre les temperatures mínimes d'avui destaquen els 7 graus de Girona, els 8 de Lleida, els 9 de Terrassa, els 11 de Tarragona i els 15 del centre de Barcelona.

Ahir de mitjana a Catalunya va haver-hi 4,3 graus menys del que tocaria per la data, si s'agafa com a referència el període 2009-2020. L'última vegada que hi va haver temperatures tan anormalment baixes per a l'època va ser amb la refrescada dels primers dies d'agost. Una altra curiositat és que el canvi de temperatura entre diumenge i dilluns va ser el més brusc que hi ha hagut aquest any fins ara entre un dia i un altre.

Avui serà un dia amb molt de sol, però a la tarda el pas d'un front anirà enterbolint el cel, sobretot a l'oest. Al Pirineu occidental s'arribaran a escapar algunes gotes a la tarda, pluges molt minses. Aquest front obrirà la porta a una altra massa d'aire fred, fet que farà que la pujada de temperatura d'avui quedi més aviat en un miratge. Al Pirineu i a Ponent aquests canvis del termòmetre es notaran poc, però en comarques de Girona i de Barcelona demà tornarà a fer força més fred que avui.

El front farà tornar a entrar un altre cop la tramuntana i el mestral, i en comarques centrals aquest vent rebufarà cap a la costa. Això vol dir que demà de matinada i a primeres hores el temps tornarà a ser insegur en una franja de comarques que anirà des de la Selva fins al Penedès. No plourà de forma seguida o abundant, però cal tenir en compte la possibilitat d'alguns ruixats puntuals sobretot en comarques de la costa i del prelitoral centrals. El Meteocat ha activat un avís per possibles pluges intenses que afecta el Vallès, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme. El perill es considera moderat i l'avís és del grau més baix (1 sobre 6). L'avís serà vigent durant la matinada i fins al migdia de demà. Aquests ruixats puntuals també afectaran Menorca i el nord de Mallorca.

Acumulacions de precipitació previstes per demà.

Demà serà un dia bastant més fred que avui a prop de la costa. Al migdia la temperatura serà 4 o 5 graus més baixa que avui en moltes comarques de l'est, però en canvi a primera hora no farà tant de fred. La segona part de la setmana no s'entreveu gaire moguda. Dijous farà sol gairebé arreu. L'inici del cap de setmana podria ser una mica més variable i mig ennuvolat en comarques de la meitat est, però les possibilitats de pluja són baixes. Els models de previsió segueixen fent pensar que el temps del pont serà tranquil, encara que entre diumenge i dilluns pugui haver-hi força núvols al País Valencià i en comarques del sud de Catalunya.

Pel que fa a la temperatura a mitjà i llarg termini és molt probable que s'instal·li la sensació de plena tardor. Els pròxims dies no farà un fred tan marcadament de novembre com el d'ahir o el d'avui al matí, però no hi ha indicis d'estiuets ni de repunts forts de la temperatura. Malgrat que aquest migdia ha tornat a fer calor a la costa, cal tenir en compte que la primera part de l'octubre no tindrà el regust d'estiu d'altres anys recents.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà
stats