previsions 12/05/2022

La méteo: la calor continuarà en augment els set pròxims dies

Aquest cap de setmana hi haurà pocs núvols i escasses tempestes de tarda

3 min

BarcelonaTarda lleugerament menys calorosa que ahir en general. A primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven avui entre 1 i 2 graus menys que ahir, una tònica que només s'ha trencat clarament al voltant de Palma, on el vent de l'est reescalfat ha disparat el termòmetre. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 29 ºC d'Espolla, de Lleida i d'Alcarràs o els 28 de Figueres. A Palma la màxima també ha pujat fins als 29 ºC. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut avui 3,5 ºC més alta del que caldria esperar per a l'època.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

Els migdies ja són molt càlids a l'interior, però les nits encara són fresques. Aquesta matinada hi ha hagut més indrets on s'ha baixat dels 10 graus respecte a ahir. Avui un 44% de les estacions de les quals fem seguiment han tingut una mínima de menys de 10 graus, i ahir aquesta dada va ser del 34%. Malgrat que avui la temperatura ha baixat sensiblement, aquest episodi de calor avançada per a l'època no ha fet més que començar. Durant el cap de setmana farà força més calor que aquests últims dies, i el termòmetre no tocarà sostre ben bé fins a mitjans o finals de la setmana que ve.

El cap de setmana ja se superaran els 30 graus amb facilitat en sectors de Ponent, a les Terres d'Ebre i fins i tot en punts de la Catalunya Central i del prelitoral. A mesura que avanci la setmana que ve la massa d'aire càlid s'anirà acostant cada cop més al Mediterrani, i lentament la temperatura anirà escalant. Encara hi ha incertesa en el pronòstic, però no són gens descartables temperatures de fins a 35 graus entre dijous i dissabte de la setmana que ve. A Lleida, amb dades des del 1960, només s'ha passat de 35 graus al maig una sola vegada: el 25 de maig del 2017. Aquesta calor avançada per a l'època no sembla que hagi de tenir un final sobtat. A partir del cap de setmana del 21 i 22 s'insinua la possibilitat d'alguns canvis que podrien començar a fer baixar el termòmetre, però això encara és poc clar.

Tot això passarà enmig d'una dinàmica de temps clarament estable. A partir de demà i durant el cap de setmana es poden formar algunes tempestes de tarda al Pirineu, però els models de previsió fan pensar que més aviat seran fenòmens puntuals. Diumenge els ruixats de tarda guanyaran una mica més de protagonisme, afectaran també els Ports i no és descartable que de forma aïllada arribin a Ponent, però la setmana que ve seguirà marcada per un temps estable i amb molt de sol.

Segurament la calor d'aquests dies provocarà bancs de boira sobre el mar que poden arribar a tocar la costa, com ja va passar ahir. Les entrades d'aire càlid prematures es troben un mar encara força fred, i el xoc entre una cosa i l'altra acostuma a provocar bancs de boira marítima que freguen la costa. Aquest és un fenomen sempre difícil de preveure, però durant el cap de setmana i la setmana que ve segurament n'apareixeran alguns. Quan això passa la temperatura baixa sobtadament arran de mar.

Pel que fa al vent, avui les ratxes no seran tan destacables com ahir al sud de la Costa Brava i girarà una mica més cap al sud, cosa que farà que es deixi sentir més al nord d'aquest sector. Garbí moderat també aquesta tarda a la vall de l'Ebre. Durant el cap de setmana les ventades seran menys protagonistes.

Avís preventiu per contaminació

Avui la contaminació per partícules supera els nivells permesos en diferents punts de Barcelona per la suma de l'activitat humana i l'entrada de pols sahariana dels últims dies. A causa d'això aquest matí s'ha activat un avís preventiu per contaminació a l'àrea metropolitana de Barcelona i la previsió de cara als pròxims dies no fa pensar en una millora de la qualitat de l'aire. El límit permès de contaminació per partícules PM10 es fixa a partir d'una mitjana de les últimes 24 hores que no ha de superar els 50 µg/m³ d'aire. A l'Eixample aquest matí la dada arribava a 64 i a Poblenou a 52.

Evolució de la contaminació per partícules PM10 a l'Eixample de Barcelona
stats