La méteo

Pic de calor extraordinari i pols sahariana: cap de setmana amb regust d’estiu

Les temperatures tocaran sostre en gran part del país dissabte amb fins a 30 °C però seguiran frenades a la costa

3 min
Les elevades temperatures acceleraran encara més la fusió de la neu a alta muntanya.

Les temperatures van pujar més divendres i van superar els 27 °C a Ponent i al nord-est. És una calor fora de lloc (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Els termòmetres tocaran sostre aquest cap de setmana amb un ambient molt càlid per a l’època i amb gran irrupció de pols en suspensió. Arriba el plat fort de la glopada d’aire càlid procedent del nord de l’Àfrica. No obstant això, l’excepció serà la costa, on farà clarament més fresca que a l’interior.

Dissabte: pic de calor

Les temperatures encara pujaran més i tocaran sostre aquest dissabte. L’ambient serà extraordinàriament càlid, amb la majoria de màximes de 23 °C a 28 °C al prelitoral i a l’interior. Però a Ponent i en zones properes es poden assolir els 30 °C. Són valors fora de lloc, ja que parlem del primer cap de setmana del mes d’abril.

No obstant això, a l’Empordà i en zones properes no farà tanta calor com divendres. Serà una jornada de contrastos, ja que a la costa els termòmetres quedaran més frenats per la brisa marina, més fresca, i per la presència d’algunes boires o núvols baixos locals. Res a veure amb la calorada i el regust d’estiu de l’interior.

Tot plegat amb calma, però amb molta pols en suspensió i amb alguns núvols prims que, puntualment, poden frenar un ascens més marcat dels termòmetres. El cel serà terrós i estarà enterbolit. Vent fort del sud en zones elevades, sobretot als cims del Pirineu. També es deixarà sentir la marinada a la costa i a Ponent.

Diumenge: petita baixada de temperatura

Les temperatures màximes començaran a baixar una mica a l’interior, sobretot entre Ponent i la vall de l’Ebre. Tot i això, l’ambient es mantindrà molt càlid per a les dates amb moltes màximes de 22 °C a 27 °C. Cel tèrbol i sol terrós per la gran quantitat de pols en suspensió. A la tarda arribaran alguns núvols per Ponent i el Pirineu que podrien deixar alguna gotellada de fang al Pirineu de Lleida. Vent fort encara als cims del Pirineu.

Setmana que ve: alguns ruixats i menys calor

Els pròxims dies tindrem petits canvis de temps. El pas d’un front provocarà que entre dilluns i dimarts arribin alguns xàfecs. Bàsicament, cauran de manera irregular en punts de Ponent, el Pirineu, el Prepirineu i el nord-est. Poca cosa, i no hi ha pluges destacades a la vista.

Aquest canvi de temps obrirà les portes al vent del nord. Això farà baixar les temperatures, especialment a partir de dimarts. Aquest descens serà d’entre 3 i 7 graus en molts casos, fet que deixarà valors més normals per a l’època. No obstant això, dilluns hi haurà un repunt de la calor al litoral i al prelitoral.

Balanç de la calor del divendres

La calor excepcional per a l'època va anar a més divendres, sobretot al nord-est i a Ponent, on es van superar els 27 °C. Destaquen els 27,7 °C assolits a Anglès (Selva), xifra a la qual no s'arribava en aquest punt des de l'octubre. El Pantà de Darnius-Boadella (Alt Empordà) va registrar el seu segon dia més càlid en un mes d'abril amb 27,6 °C.

També es van assolir els 27,7 °C a Alcarràs (Segrià), els 27 °C a Lleida (Segrià), els 26,8 °C a Banyoles (Pla de l’Estany) i els 25,7 °C a Girona (Gironès). Els termòmetres van baixar una mica a l’Ebre i en zones properes, però l’ambient va ser càlid en conjunt llevat de la costa. Aquesta calor tocarà sostre dissabte.

stats