La méteo
previsions 02/10/2022

La méteo: pic de les màximes a l'espera d'un descens progressiu

A partir de mitjans de la setmana vinent deixarem enrere l'ambient calorós i retornaran els ruixats

2 min
Sortida del sol al pantà de Sau
Escolta aquí la previsió del temps

Encetem el diumenge amb la temperatura moderadament per sobre de la d'ahir –entre 2 i 6 °C més–. Fins i tot, aquesta pujada del mercuri ha estat acusada –de més de 6 °C– en alguns punts de Ponent. Malgrat tot, al sud del territori –en punts de les comarques de les Terres de l'Ebre– el vent del sud ha afluixat i els valors del termòmetre han quedat per sota dels d'ahir.

Els valors mínims enregistrats avui han estat:

Das – Aeròdrom 1,4 °C

Guixers – Valls 3,1 °C

El Pont de Suert 3,2 °C

Tot i començar el dia amb temperatures relativament més altes que les d'aquests dies anteriors, la mitjana de les mínimes d'avui és molt semblant a la mitjana climàtica.

Comparació de les mitjanes de temperatura mínima
Diferència de temperatura mínima

Avui hem experimentat un salt clar de la temperatura màxima arreu del territori que es mantindrà fins gairebé a mitjans de la setmana vinent. La situació anticiclònica que tenim a sobre actualment ha mantingut el cel pràcticament serè –han passat algunes bandes de núvols alts i prims– i ha afavorit la pujada del termòmetre a les hores centrals del dia. Amb tot, l'ambient ha estat força calorós per a aquesta època de l'any. Les màximes han sobrepassat els 30 °C a punts de Ponent –30,8 °C a Fraga– i del nord de les Terres de l'Ebre –32,3 °C a Riba-roja d'Ebre i 31,6 °C al Masroig–; al Pirineu les màximes s'han mogut entre els 17 i els 24 °C i a la resta del territori s'han situarat entre els 24 i els 29 ºC, localment més elevades en punt de l'interior.

De cara a dilluns l'ambient encara serà d'estiuet: les màximes podran superar lleugerament les de diumenge, sobretot al Segrià. A partir de llavors, s'espera un descens progressiu del termòmetre que s'arribarà a normalitzar dijous, segons indiquen els models meteorològics.

La setmana vinent es preveu tranquil·la fins dijous, quan tornaran les precipitacions. A partir de dimecres deixarem enrere l'ambient pràcticament sense núvols i de cara al final del dia els models meteorològics preveuen la formació de ruixats dispersos al litoral sud i nord i al Pirineu occidental durant el dia de dijous. Posteriorment, es preveuen precipitacions generalitzades arreu del territori català i, per tant, caldrà esperar a les noves actualitzacions dels models per poder-ho concretar.

stats