Tronades d'intensitat moderada a forta, localment amb calamarsa
previsions 27/08/2022

La méteo: Temps típic de finals d'agost, amb ruixats dispersos

Els xàfecs seran més probables al quadrant nord-est del territori i a la costa

3 min
Altocúmuls al cel de Verges (Baix Empordà)
Escolta aquí la previsió del temps

El cap de setmana vindrà marcat per un temps típic de les acaballes de l’agost, amb matins tranquils i tardes insegures. Aquesta dinàmica serà més probable al llarg de dissabte, amb un matí tranquil o amb alguns núvols poc importants. Els ruixats descarregaven mar endins a primera hora i, tot plegat, està associat a la presència d’una mica d’aire fred en altura (uns -14 ºC a 5.500 m) que, en contactar amb la massa càlida romanent damunt del Mediterrani, fa que les nuvolades es disparin amb força, generant alguna tempesta de certa intensitat.

Xàfec localitzat al Baix Llobregat, a les 11 h del matí de dissabte
Tempesta descarregant i cortina de pluja des de Vic, aquest divendres

Aquest divendres en vam tenir una bona mostra, amb ruixats que van descarregar amb intensitat. Destaquem algunes quantitats:

  • Cabdella: 52 mm
  • Dosrius: 35 mm
  • Vic: 22 mm
  • la Pobla de Segur: 24 mm
  • el Pont de Suert: 22 mm
  • Santa Coloma de Farners: 8 mm

Aquest dissabte, doncs, veurem núvols al litoral i també al nord-est, amb presència de núvols baixos al Pirineu i al Prepirineu. Al llarg del dia la nuvolositat anirà creixent pel nord-est i ja veurem els primers ruixats al voltant del migdia. Els xàfecs cauran en forma de tempesta i seran més probables al Pirineu, al Prepirineu, a l’interior de les comarques gironines, al prelitoral central i al massís del Port. Els xàfecs seran irregulars i podran ser intensos. De fet, el Meteocat indica la possibilitat de ruixats que acumulin 20 mm en menys de 30 minuts, acompanyats de calamarsa.

Avís per possibilitat de pluja intensa previst per dissabte
Pluja acumulada prevista per dissabte

L’ambient serà una mica xafogós a la costa, on fregaran els 31 ºC. A Ponent o a l’interior de l’Ebre el termòmetre fregarà els 34 ºC. A la resta del territori oscil·larà entre els 28 i els 32 ºC. Les mínimes nocturnes es mantindran altes, amb xafogor al litoral, i no baixaran dels 23 ºC en molts sectors costaners. A l’interior baixaran fins als 16 o 17 ºC i fins als 12 ºC a les valls pirinenques.

Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte

Diumenge es repetirà la dinàmica d’un matí tranquil i serè, però a la tarda tornaran els xàfecs, en aquest cas de menys intensitat i restringits al Pirineu. Ja no s’esperen tronades fortes. A Ponent passaran dels 35 ºC i a la resta del territori es mouran els termòmetres entre els 29 i els 32 graus. Els models indiquen una diferència de temperatura màxima prevista per diumenge de 3 ºC per sobre respecte a les de dissabte. El mar estarà calmat, amb marejol i bandera verda a les platges. La temperatura superficial de l'aigua del mar es mou al voltant dels 25 ºC a la Costa Brava i entre els 26 i els 28 ºC a la resta del litoral.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge
Pluja total acumulada per diumenge

 

Dilluns i dimarts remunten els termòmetres, amb calor moderada i màximes fregant els 36 a Ponent. S'esperen 5 o 6 graus més de temperatura màxima respecte a dissabte; per tant, la calor serà acusada arreu del país, amb xafogor a la costa. El temps torna a canviar radicalment de cara a dimecres i dijous, amb una nova tongada de ruixats i tempestes, amb algun aiguat al massís del Port o al Prepirineu. La causa serà, com ja està passant aquests dies, l’entrada d’aire fred des de latituds més altes. Les tempestes podran descarregar amb intensitat, i tot sembla indicar que acabarem l’agost amb una nova tongada de tronades i aiguats. Ho anirem seguint!

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dilluns
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dimarts
stats