previsions 04/12/2021

Nevada intensa a partir del vespre i ventades cada cop més fortes

Demà nevarà a totes les cotes del Pirineu i el vent bufarà amb ratxes fortes en moltes comarques. Protecció Civil ha activat el pla Ventcat de cara a demà

4 min
Posta de sol rogenca ahir a Manlleu

BarcelonaProtecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat de cara a diumenge. Aquest matí el Meteocat ha apujat l'avís de perill per vent a nivell alt en un grup de deu comarques que van des de l'Anoia i el Baix Llobregat fins al Baix Camp. El perill alt per fort vent també afecta el Pirineu de cara a la matinada de dilluns. L'avís afecta la majoria de comarques però en molts casos amb un grau de perill moderat. També hi ha hagut canvis en l'avís per neu. Ara l'SMC alerta de gruixos de neu que puguin superar els 20 cm per sobre dels 1.000 metre a la Vall d'Aran, i ha estès l'avís per neu de cara a demà a gairebé tot el Pirineu. La suma de vent i neu pot provocar torb.

Aquesta tarda la temperatura ha pujat bastant més que els últims dies. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 21 graus d'Alcanar, els 20 de Tortosa i del Prat de Llobregat i els 19 de Tarragona. Des del 21 de novembre que no se superaven els 20 graus a Tortosa. En moltes comarques avui a primera hora de la tarda hi havia 2 o 3 graus més que ahir, però el termòmetre ja ha començat a baixar al Pirineu. Durant la tarda la cota de neu baixarà ràpidament i aviat nevarà per sota dels 1.000 metres.

Al vessant nord del Pirineu les precipitacions s'intensificaran clarament de matinada i durant el matí de demà, moment en el qual la nevada ja saltarà a sectors del Pallars, la Ribagorça i la Cerdanya. La nevada de demà serà extensa i afectarà totes les cotes. El Meteocat té un avís actiu a la Vall d'Aran, al Pallars Sobirà i a la Ribagorça per la possibilitat que els gruixos puguin superar els 5 cm a partir dels 700 metres. La nevada podria acumular gruixos de més de 40 cm de neu nova a les cotes altes del vessant nord del Pirineu. El departament d'Interior de la Generalitat va demanar ahir extremar les precaucions en les sortides al medi natural durant els pròxims dies.

També cal estar pendents de la possibilitat de ruixats intensos i de poca estona en algunes comarques de l'est entre les últimes hores d'avui i la matinada de diumenge. També demà a la tarda es formaran nuvolades en aquest sector que podrien descarregar xàfecs intensos i alguna tempesta. Seran sobretot punts del Baix Empordà, la Selva, el Gironès, el Maresme i el Vallès Oriental. Demà també cal esperar ruixats i alguna calabruixada a Menorca i al nord de Mallorca. La neu tornarà a emblanquinar les cotes altes de la serra de Tramuntana.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins dilluns al migdia.

El vent serà l'altre gran protagonista del cap de setmana. Avui ja es deixarà sentir amb cops de 50 o 60 km/h en moltes comarques centrals i del sud, unes ratxes que podrien ser més fortes en punts alts del prelitoral i al Camp de Tarragona. Demà al matí el vent s'enfortirà encara una mica més, sobretot al Camp de Tarragona, on pot haver-hi cops de fins a 90 km/h. Les ratxes més fortes arribaran entre les últimes hores de diumenge i la matinada de dilluns, moment en el qual el vent tornarà a superar els 100 km/h al Pirineu, a l'Alt Empordà i també a les Terres de l'Ebre.

Cops de vent màxims previstos per demà a primera hora.

Demà hi haurà un canvi d'ambient notable. Tornarà la sensació de ple hivern. Al migdia les màximes es quedaran entre 3 i 7 graus més baixes que avui en general i el vent afavorirà la sensació de fred. Serà un ambient molt similar al de diumenge passat. La temperatura seguirà pujant i baixant durant el pont, però fins dimecres no hi haurà cap altre dia tan suau com avui.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

A partir de dilluns a mig matí deixarà de nevar i el vent també perdrà força. Encara hi haurà, però, més canvis de temps abans no s'acabi el pont, sobretot al Pirineu. Dimarts a última hora un altre front farà ploure en molts punts del Pirineu occidental, en aquest cas sobretot al vessant sud de la serralada. La cota de neu pujarà transitòriament per sobre dels 1.500 metres. Dimarts a la nit també podria ploure en algunes altres comarques de l'oest, però res fa pensar en pluges destacables més enllà del Pirineu. Dimecres a la tarda tornarà a nevar a cotes baixes al nord del Pirineu. El vent també seguirà deixant-se sentir entre dimarts i dimecres, però no bufarà amb ratxes tan fortes.

Acumulacions de precipitació previstes per dimarts.

Sortirem del pont amb un ambient purament d'hivern, però és possible que el tram central de desembre estigui marcat per temperatures una mica més suaus i de tardor que les de les últimes setmanes. Des de fa moltes setmanes estem passant per una fase de fred avançat per a l'època, sobretot si es té en compte el context dels últims anys. Des de mitjans de novembre només hi ha hagut un sol dia amb una temperatura mitjana per al conjunt de Catalunya lleugerament superior a la referència dels últims dotze anys.

Anomalia diària de temperatura a Catalunya.
stats