Previsions
previsions 21/06/2022

La méteo: una tongada de ruixats i tempestes allunyarà una mica més la calor intensa

Entre aquesta tarda i demà els xàfecs afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu, però no són descartables a la costa

4 min

BarcelonaTarda molt moguda a Ponent. Una cadena de tempestes ha entrat per l'oest poc després de les 17 h acompanyada de fortes ratxes de vent. La tempesta més forta ha trencat branques d'arbres a Lleida i ha provocat un cop de vent de fins a 131 km/h a Alguaire i una ratxa de 94 a Raimat. A l'aeroport d'Alguaire hi ha hagut algunes destrosses a les instal·lacions i una quarantena de persones s'han hagut de confinar a la terminal segons Protecció Civil. El fort vent ha capgirat fins i tot una avioneta i també ha provocat algunes destrosses i trencament de branques o caiguda d'arbres en indrets com Tremp. El Meteocat ha activat un avís de temps violent que afecta diverses comarques de Ponent, sobretot el Segrià i la Noguera. Es tracta d'un d'aquests avisos immediats que es generen quan es determina que una tempesta s'està desenvolupant amb molta força i avança cap a alguna comarca. Les tronades que s'han format a l'Aragó han anat avançant cap a l'oest de Catalunya i podrien provocar pedregades i forts cops de vent.

Una avioneta capgirada pel fort vent a l'aeroport d'Alguaire

Fins a les 19 h els xàfecs han deixat 18 l/m² a la Pobla de Seguir, 16 a Llimiana i a Talarn, 11 l/m² a Alfarràs i 10 a Raimat com a quantitats més destacables. El telèfon d'emergències 112 ha rebut un centenar de trucades relacionades amb la tempesta . Poc abans la forta tronada ha descarregat amb molta força a Alcanyís, a l'Aragó, on fins i tot s'ha produït un tornado.

A mesura que passin les hores la inestabilitat anirà a més, i aquesta tarda hi haurà ruixats i tempestes centrats en comarques de la meitat oest, uns xàfecs que acumularan més de 10 o 20 l/m² en alguns punts del Pirineu i el Prepirineu però que també apareixeran en moltes comarques de Ponent i de les Terres de l'Ebre. De matinada i demà al matí els ruixats s'estendran per més comarques més centrals i del prelitoral, i podrien fins i tot afectar punts de la costa. Alguns models de previsió alerten de la possibilitat que demà al matí també pugui haver-hi acumulacions de més de 20 o 30 l/m² en poca estona a la costa i al prelitoral centrals o al Camp de Tarragona. No és l'escenari més probable, però cal tenir en compte aquesta possibilitat.

Demà a la tarda els ruixats i les tronades afectaran de forma molt dispersa el Pirineu, el Prepirineu i punts de la Catalunya Central. De cara a dijous i la nit de revetlla el temps s'entreveu més tranquil. En general farà sol, tot i que dijous a la tarda i al vespre no és descartable algun ruixat al Pirineu occidental; en tot cas, serien fenòmens aïllats i puntuals. Entre divendres i el cap de setmana segurament hi haurà alguns ruixats més de tarda al Pirineu, però no hi ha indicis d'un temps mogut en general ni de grans tempestes a la serralada pirinenca.

Molts dels ruixats de les pròximes hores aniran acompanyats de fang. Avui ha sigut fàcil comprovar que el color del cel era realment tèrbol a causa de la pols en suspensió. Els nivells de partícules estan fins i tot per sobre del límit en alguns indrets. En diverses estacions de mesura de la contaminació s'han observat nivells per sobre del límit. A Lleida aquest matí s'ha arribat a una mitjana de 24 hores de partícules PM10 de 60 µg/m³ d'aire, clarament per sobre del nivell permès de 50. En diferents indrets de Barcelona, a Montcada i Reixac, a Sant Vicença dels Horts, a l'Hospitalet de Llobregat i a Girona els nivells de partícules també han superat el límit. El color tèrbol del cel denota aquesta gran quantitat de partícules.

La calor i la xafogor intenses segueixen sent protagonistes. Avui la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha tornat a pujar per sobre dels 30 graus i s'ha situat 4,5 graus per sobre del que caldria esperar per a l'època. Ahir el nombre d'estacions que van superar els 30 graus va baixar fins una mica per sota de la meitat, però avui han tornat a ser 3 de cada 4. Destaquen els 36,6 ºC del Pantà de Siurana, els 36,4 de Vilanova del Vallès i els 36,3 de l'aeroport de Girona.

La calor anirà a la baixa els pròxims dies. Els mapes de diferència entre la temperatura màxima d'avui i la dels pròxims dies no deixen cap dubte que l'ambient de la segona part de la setmana serà menys canicular. En general els dies vinents tindrem temperatures normals per a l'època, però cal destacar que entre el final del cap de setmana i l'inici de la setmana que ve la temperatura serà fins i tot una mica baixa per a l'època. Entre diumenge i dilluns es pot dir clarament que farà fresca, encara que sigui només durant dos dies.

Els pròxims dies no seran tan bons per anar a la platja com els últims. El vent d'entre sud i garbí es deixarà sentir moderat al migdia amb cops que podran superar els 50 km/h en alguns sectors de la Costa Brava, tot i que també es deixarà sentir clarament a la costa central. Això passarà sobretot entre demà i divendres. El mar estarà més mogut que la setmana passada, amb trams de maror i fins i tot moments de forta maror, un fet que obligarà a posar banderes grogues o potser fins i tot vermelles a les platges.

stats