Salut comença a donar cites a les persones d'entre 56 i 59 anys per vacunar-se

Avança la immunització de la gent que corre més perill d'acabar sent hospitalitzada

3 min
Imatge d'arxiu d el'inici d ela campanya de vacunació contra el covid-19, ara fa uns mesos

BarcelonaCatalunya amplia els col·lectius que poden rebre la vacuna contra el covid amb la inclusió de la població de 50 a 59 anys. El departament de Salut ha engegat la convocatòria de manera esglaonada, començant per la gent de més edat dins d'aquesta franja. Segons ha pogut comprovar l'ARA, algunes persones d'entre 56 i 59 anys -nascuts entre el 1962 i el 1965- ja poden entrar a la web habilitada pel departament de Salut per programar la seva vacunació en un dels cinquanta equipaments desplegats arreu del territori. Alhora, l'atenció primària també anirà enviant missatges de text (SMS) a la gent nascuda entre el 1962 i 1971 perquè puguin reservar hora, dia i lloc per vacunar-se.

Les autoritats aniran oferint cites a mesura que arribin vacunes per tal d'immunitzar progressivament i abans de l'estiu les persones que tenen més possibilitats d'emmalaltir, requerir hospitalització i acabar morint a causa del virus. Amb aquestes immunitzacions, les autoritats sanitàries confien en reduir riscos i descongestionar els hospitals.

Quan comença la vacunació de la població de 50 a 59 anys?

El departament de Salut començarà a contactar i immunitzar aquesta franja de població, de forma general, dilluns que ve, 10 de maig, si bé alguns centres d'atenció primària (CAP) ja han començat a convocar persones de 58 i 59 anys per reprogramar algunes vacunes destinades inicialment als més grans de 70 que, per diversos motius, han quedat pendents d'administrar. A més, també s'estan obrint nous torns a la web habilitada per Salut. De moment, un 4,7% d'aquest col·lectiu ha rebut una primera vacuna i un 2,4% ha completat la pauta de vacunació. Són, tots ells, persones amb patologies greus, com càncer, malalties autoimmunitàries o pacients sotmesos a tractaments de diàlisi.

Com es pot aconseguir cita per vacunar-se?

Cada CAP s'encarregarà d'avisar les persones de 50 a 59 anys, en ordre descendent, perquè demanin hora per rebre la vacuna, però qualsevol persona amb aquesta edat podrà programar la seva immunització a la web habilitada per Salut en un dels diversos punts de vacunació instal·lats arreu del territori. Els torns, en un primer moment, seran limitats perquè es continuen prioritzant els més grans de 70 anys.

Tothom amb una targeta sanitària individual pot vacunar-se. Si les franges horàries, els dies o els llocs per vacunar-te ja estan complets, et recomanem que vagis entrant a l’aplicació durant els dies següents per comprovar nous horaris o disponibilitats.

Demana hora al web de Salut.

Quina vacuna rebran?

La gent de 50 a 59 anys pot rebre qualsevol de les vacunes tret d'AstraZeneca, que a Espanya té l'ús restringit a la franja d'edat que va de 60 a 69 anys. Pfizer es perfila com la vacuna que s'administrarà a bona part d'aquesta població, si bé fins ara els malalts greus d'aquesta edat han rebut Moderna als hospitals. Salut també vol posar Janssen a aquesta població, que és monodosi i està indicada per a tota la població, però de moment el ministeri de Sanitat recomana que només s'administri a les persones de 70 a 79 anys. La comissió de Salut Pública estudiarà la possibilitat d'ampliar aquest criteri pròximament.

Com avança la vacunació per grups d'edats?

El 86,4% de la població de més de 80 anys i el 82,4% de la gent amb gran dependència ja ha completat la seva pauta de vacunació i Salut preveu acabar de posar les segones dosis abans que acabi l'estat d'alarma, el dia 9 de maig. Pel que fa a la resta de franges d'edat, s'ha prioritzat la inoculació massiva de la primera dosi i ara arriba el torn de les segones. Per exemple, del grup de persones de 70 a 79 anys, un 74% ja han rebut una primera dosi i un 26,7% han completat la pauta. El 65,4% de les persones de 66 a 69 anys s'han vacunat –el 4% està completament immunitzat– així com el 64,7% de la gent de 60 a 65 anys.

El Govern espera que l'arribada massiva de vacunes de l'última setmana –272.610 de Pfizer, 258.600 d'AstraZeneca i 34.400 de Moderna– es mantingui a partir d'ara i fins i tot augmenti. Si les farmacèutiques compleixen, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, confia en tenir com a mínim tots els més grans de 45 anys vacunats amb una primera dosi a mitjans de juliol. Segons Salut, la campanya de vacunació continua avançant a bon ritme: s'han posat el 99% de les vacunes rebudes des del 27 de desembre, que són un total de 2.799.330 dosis, i una quarta part dels catalans (25,9%) ja estan vacunats amb una primera dosi.

stats