Societat 31/05/2018

Arrenca la Patum més reivindicativa

Familiars dels presos polítics i a l'exili ocupen el balcó consistorial de Berga, que s'obre per primera vegada al públic

Clàudia Dinarès
3 min
El públic s'ha tenyit de groc amb pancartes on es podia llegir "Us volem a casa"

BergaLlargs aplaudiments i crits de llibertat han omplert la plaça Sant Pere de Berga minuts abans de començar la primera Patum completa d'aquest any. Ha sigut al mateix moment que una vintena de familiars dels presos polítics i a l'exili han accedit al balcó consistorial. Puntuals a dos quarts de deu de la nit, els músics han marcat l'inici amb 'Els segadors', que el públic ha interpretat mentre es tenyia de groc amb pancartes on es podia llegir "Us volem a casa" i "Estem amb vosaltres". El to reivindicatiu que ha agafat des de bon principi la festa tampoc ha desentonat amb la plaça, farcida per a l'ocasió de llaços grocs, banderes estelades i lones amb les imatges dels presos polítics i a l'exili.

Així ha arrencat la que ha sigut, fins ara, la Patum més participativa. Per primera vegada, l'Ajuntament de Berga ha obert el balcó consistorial a la ciutadania i ha assignat 128 places d'accés i 48 salts de plens. També s'ha activat un pla de prevenció i detecció de violències sexistes formant els membres de les comparses patumaires per detectar actituds sexistes durant els dies de Patum. Els turcs i els cavallets han sigut els primers d'entrar a la plaça Sant Pere. Els han seguit les maces i els àngels i les guites. L'entrada de l'àliga s'ha convertit en un dels moments més aclamats i ha aixecat els primers salts a la plaça. L'han seguit els nans vells, els gegants, els nans nous i els plens.

Minuts abans que la pólvora s'apoderés de Berga, Pol Leiva, nebot de Jordi Cuixart i portaveu de l'Associació Catalana pels Drets Civils, ha parlat de la polèmica que hi ha hagut per la presència de llaços grocs i banderes estelades a la plaça Sant Pere. El nebot de Cuixart ha assegurat que "qui es molesta és perquè no ha entès que això ja no va d'un projecte polític o territorial sinó de drets civils i drets humans que s'estan vulnerant sistemàticament". Sobre la moció de censura que s'ha debatut aquest dijous al Congrés de Diputats, Leiva ha celebrat qualsevol opció que "pugui traduir-se en mesures de distensió".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, que ha valorat que la moció de censura "és una sacsejada de tauler important". "Enviar a casa el gran repressor Rajoy i el governador civil Millo, el senyor que l'1-O aplaudia, no ens ha de fer estar eufòrics, però sent realistes ens ha de permetre moure alguna peça", ha puntualitzat. En aquesta tessitura, el portaveu de Junts per Catalunya ha instat a seguir amb fermesa en quatre direccions molt clares: Catalunya, dignitat, llibertat i democràcia. "Si continuem així, els presos polítics i els exiliats podran anar a dormir una mica més tranquils que ahir", ha conclòs.

Carta de Jordi Sànchez

Abans del salt de plens s'ha llegit una carta de Jordi Sànchez dirigida als patumaires: "Aquest any faré Patum des de la presó, no hi podré participar perquè Llarena no ho ha volgut. Us puc assegurar que d'esperit hi seré i us acompanyaré des de la cel·la 110 del mòdul vuit de Soto del Real. Reviuré l'últim salt de plens del 2017, el moment més emotiu i més intens de totes les festes populars. Gaudiu, bona Patum". Quan s'ha acabat de llegir la carta, els aplaudiments han omplert la plaça Sant Pere de Berga amb el públic ja vestit amb l'equipament de patumaires.

stats