Societat 19/03/2013

De Guindos reitera que l'Estat adaptarà la llei a la sentència europea sobre els desnonaments

"Allò que funciona bé ho deixem, i el que no, ho modifiquem", diu el ministre d'Economia

Joan Faus
1 min

Madrid"Incorporarem a la nostra legislació tots els aspectes que recull la sentència del Tribunal de Luxemburg", ha assegurat aquest dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en resposta a dues pregunta d'IU i ICV al Senat.

De Guindos ha dit que el govern adequarà "ràpidament" en les pròximes setmanes la sentència a la normativa espanyola, però també ha insistit que cal protegir el sistema perquè "pugui seguir donant hipoteques". "Allò que funciona bé ho deixem, i el que no, ho modifiquem", ha explicat.

La sentència, difosa dijous, considera abusiva la llei espanyola sobre els desnonaments perquè és contrària a la legislació europea de protecció als consumidors. La norma impedeix al jutge aturar un desnonament preventivament, cosa que, segons el tribunal europeu, deixa totalment indefens el desnonat. Si el jutge troba a posteriori que la hipoteca té una clàusula abusiva i acaba donant la raó a la família desnonada, l'única possibilitat que té és indemnitzar-la.

El ministre ha dit que es faran modificacions per determinar les clàusules considerades abusives i ha reiterat les dues mesures anunciades divendres: es limitaran els interessos de demora a tres vegades el tipus d'interès legal dels diners, que actualment és el 4%, i perquè un banc pugui fer un desnonament d'un habitatge caldrà que s'hagin produït tres impagaments de la quota de la hipoteca, i no un, com estableix la legislació actual.

stats