Societat 18/12/2015

Colau vol ajornar fins al 2018 la ubicació de terrasses fixada per Trias

El govern de Barcelona en Comú aplicarà modificacions immediates al text per canviar el règim de distàncies previst, però la solució proposada indigna el Gremi de Restauradors

Maria Ortega
3 min
La rambla del Poblenou, a dalt, i l’avinguda del Paral·lel, en el punt de mira  per la presència de terrasses.

BarcelonaPilota endavant. El govern d'Ada Colau a Barcelona té sobre la taula la patata calenta d'aplicar la polèmica ordenança de terrasses que, el mandat passat, van pactar CiU i PP. Barcelona en Comú ja havia anunciat la seva intenció de revisar el text, que ha posat el sector de la restauració en peu de guerra, i flexibilitzar la normativa per adaptar-la millor a cada cas. Aquest divendres, el consistori ha informat que la primera mesura que es prendrà és guanyar temps per redactar aquesta modificació i aplicar, de manera immediata, alguna flexibilització.

Així, proposa ajornar fins a l'1 de gener del 2018 l'entrada en vigor de les condicions d'ubicació de les terrasses davant les façanes –previstes per a l'1 de gener del 2016– i les condicions d'accessibilitat dels establiments i nombre de sanitaris –previstes per a l'1 de gener del 2017–. Això permetrà, segons Barcelona en Comú, "disposar d'un termini de reflexió suficient per consensuar possibles futurs canvis en l'ordenança". Aquest canvi es discutirà dimarts a la comissió d'Urbanisme.

El Gremi de Restauradors de Barcelona, però, ha explicat a l'ARA que està "molt decebut" amb el nou anunci perquè no ataca el que consideren el "punt dramàtic" pel sector: el règim de distàncies que ja s'està aplicant -des de l'1 de gener de 2015- i que ha comportat, aquest any,la desaparició d'una trentena de terrasses. "Per nosaltres el que han explicat avui no és cap novetat", explica un portaveu del gremi, que assegura que el problema només s'hagués resolt amb un canvi en el capítol de distàncies. Per a aquest aspecte, que ja està vigent, el govern dissenya canvis puntuals.

Barcelona en Comú té clar que les modificarà per "corregir indefinicions" –en alguns casos es consideren massa exigents i, en altres, massa flexibles. S'augmentarà, asseguren, el marge d'interpretació de cada casuística en funció del territori i la congestió i característiques de l'espai. La separació mínima entre terrasses de diferents establiments passarà d'1,80 a 1,50 metres amb l'excepció dels casos en què hi hagi un pas de vianants. Unes mesures que no satisfan el sector que, ja en el moment de discutir-les, s'hi va posicionar en contra.

"L'ordenança és un nyap", havia advertit ja la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. Els restauradors es queixaven que l'aplicació de les distàncies previstes podia provocar la pèrdua d'entre 10.000 i 12.000 llocs de treball perquè obligava 500 establiments a tancar les terrasses i afectava un total de 2.200 locals. Darrerament, una campanya de pressió promoguda pel Gremi de Restauració de Barcelona havia reivindicat, per mitjà de cares conegudes, evitar la pèrdua de terrasses.

Un altre dels canvis introduïts per l'equip de Colau és l'entrada de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i d'ArquinFAD a la comissió tècnica de terrasses, l’espai de treball de tots els agents implicats que agrupa representants de l’Ajuntament i gremis del sector. La proposta de modificació se sotmetrà a aprovació inicial a la comissió de dimarts.

Aquesta setmana la síndica de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, ha empès un comunicat denunciant la degradació de l'espai públic de la ciutat a causa del "seu ús intensiu" i situava l'increment del nombre de terrasses –provocat per l'entrada en vigor de la llei antitabac- com una de les principals causes d'aquest fenomen. Vilà instava a fer complir el que es recull a l'ordenança per tal de regular-les.

Des de l'oposició, el grup de Ciutadans, en la mateixa línia del que ha expressat el Gremi, ha criticar que la proposta de pròrroga no soluciona el problema real: el conflicte de les distàncies.

stats