Societat 09/03/2016

Colau marca distàncies amb els militars del Saló de l’Ensenyament

La fira s’estrena amb queixes contra l’estand de l’exèrcit

Núria Martínez
3 min

BarcelonaUn Saló de l’Ensenyament lliure d’exèrcits. Aquest va ser el missatge que va transmetre aquest dimecres l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, als militars que va trobar al Saló de l’Ensenyament. L’anècdota -que va enregistrar Europa Press- va passar durant la inauguració de la fira, quan una parella de militars van aturar l’alcaldessa per saludar-la. Colau va aprofitar la interrupció per traslladar-los, amb un somriure, que preferiria un Saló sense exèrcit. “Ja sabeu que nosaltres, com a Ajuntament, preferim que no hi hagi presència militar al Saló, però simplement perquè creiem que cal separar els espais”, va expressar. Acte seguit els militars van convidar-la a visitar el seu estand.

Com era previsible, les reaccions contràries a les paraules de Colau no es van fer esperar. L’encarregat de donar el tret de sortida a les crítiques va ser el ministre en funcions de Defensa, Pedro Morenés, que va reivindicar que “els militars són els garants dels drets i les llibertats de tots els espanyols” i va demanar respecte “especialment de les institucions”. A la defensa de l’exèrcit s’hi va sumar el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, que va mostrar el seu “orgull, a diferència d’Ada Colau” per la presència de les forces armades al saló de l’estudiant Aula 2016, celebrat fa una setmana a Madrid. Tampoc va faltar a la cita el líder del PP al consistori barceloní, Alberto Fernández Díaz, que va demanar a Colau que actuï “com una alcaldessa i no com una antisistema més”. Tal com va recordar ella mateixa hores després al seu compte de Twitter, l’Ajuntament de Barcelona ja va aprovar en l’últim ple una declaració institucional que defensa que el Saló de l’Ensenyament se celebri sense la presència de l’exèrcit per afavorir espais educatius lliures d’armes.

Que la presència de l’estand de les forces armades ofengui en diferents sectors no és nou. El que sí que ho és -a banda que una alcaldessa desairi els militars-és que la conselleria d’Ensenyament tingui la intenció de revisar el conveni que permet la presència de les forces armades a la fira. Ho va anunciar la setmana passada al Parlament la consellera Meritxell Ruiz, que ahir va reiterar durant la inauguració del Saló que és una qüestió que es debatrà per a edicions futures amb els departaments implicats i Fira de Barcelona.

A ritme d’Imagine de John Lennon, una vintena de persones es van concentrar ahir davant l’estand en qüestió per reivindicar que es retiri del Saló. Sota el lema “Les armes no eduquen, les armes maten”, els manifestants de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació van denunciar que les forces de seguretat no poden tenir presència en un espai educatiu. “La situació dels joves és precària i l’exèrcit aprofita per reclutar-los”, va apuntar Ainhoa Ruiz, membre de la plataforma.

Un dels estands més plens

Tot i les reivindicacions i les crítiques, van ser molts els joves que van passar per l’estand de l’exèrcit. De fet, és un dels més concorreguts. Sara Ortega (19 anys) n’és un exemple. Actualment està estudiant el curs pont a l’Escola del Clot, i no té clar quin ha de ser el seu futur. “No sé si estudiar educació infantil, fer les oposicions per ser mossa d’esquadra o apuntar-me a l’exèrcit”, va expressar. Un altre interessat a apuntar-se a l’exèrcit és el Pol (16 anys). A diferència de la Sara, té molt clar que aquest ha de ser el seu camí. Viu a Terrassa i des de ben petit vol formar-ne part per “protegir la gent que no es pot defensar”.

El Saló de l’Ensenyament durarà fins diumenge i comptarà amb les novetats de l’oferta de quatre graus de 180 crèdits i l’aposta per la formació professional industrial.

stats