ERC prioritza el pacte de pressupostos a un possible govern amb Colau

Alfred Bosch reitera la negativa a governar amb el PSC i demana segellar, primer, acords de ciutat contra la pobresa o a favor de l'urbanisme social

"Anem als pressupostos i no ens perdem en el govern". El cap de files d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha aprofitat aquest dimecres la conferència organitzada per la Cambra de Comerç per respondre de forma pública a la campanya de pressió llançada per l'alcaldessa, Ada Colau, per segellar l'acord per un govern d'esquerres a la ciutat. Bosch ha defensat que, abans de parlar de govern i de càrrecs, la seva formació  prefereix prioritzar el debat dels pressupostos –els primers pressupostos del mandat són, diu, "determinants"–. I, també, el del programa d'actuació municipal (PAM) del mandat.

"Aixo no va de cadires", ha reiterat Bosch, en la línia del que ja han expressat els republicans en més d'una ocasió: abans de parlar de govern, volen discutir el projecte de ciutat. I, en aquest sentit, lamenten la falta d'iniciativa de Barcelona en Comú a l'hora de liderar aquests debats abans de fer ofertes públiques de govern compartit.

Bosch, que s'ha centrat en Barcelona i no ha dedicat temps –fora de les preguntes– al debat sobiranista, ha defensat aquest dimecres la voluntat del seu partit de segellar grans pactes de ciutat per a temes importants. Uns pactes que, ha remarcat, han d'intentar sumar al màxim de forces possible i que s'haurien de firmar per a temes com la lluita contra la pobresa –ha instat a recuperar la idea de crear un fons local contra la pobresa, que sumi a l'entorn del 5% del pressupost municipal–, crear ocupació i impulsar l'urbanisme social. En aquest últim capítol, ha ofert tota la col·laboració al  pla de barris que Colau va anunciar la setmana passada i que preveu invertir 150 milions durant aquest mandat a les zones més vulnerables per combatre les desigualtats.

Per donar suport al pressupost, Bosch ha posat com a condicions que es parli de model de ciutat. I ja en termes de governabilitat, ha demanat que es respecti el seu missatge de "no voler conviure amb el PSC". El lider republicà ha dit que ells no parlen de veto, però que no estarien còmodes en un govern amb els socialistes. La segona condició és la que ha exposat avui: l'acord de pressupostos.

"L'error de la moratòria"

El líder d'ERC, d'altra banda, ha estat contundent a l'hora de criticar la decisió del govern municipal de dictar, pocs dies després d'arribar al consistori, una moratòria total per a l'obertura de nous allotjaments turístics a la ciutat. Bosch ha defensat que hi ha zones, com Vall d'Hebrón o les Corts, que no tenen una pressió turística excessiva que podrien veure amb bons ulls l'arribada d'un hotel. I, de fet, ha establert un paral·lelisme entre el mapa de distribució de la riquesa a la ciutat i el mapa de repartiment del turisme.

Ha demanat, també, "mesures valentes", com el salari mínim de ciutat, i assumir els errors que s'han comès: "Ens hem encaparrat a apuntar-nos a bombolles, com la immobiliària o la turística. I aquest és un model ruïnós". Bosch ha insistit, en aquest sentit, que la ciutat s'ha "encaparrat a semblar Benidorm quan podríem ser París".

Més continguts de